'De ene push ik, de andere geef ik een schop onder zijn kont'

Een ongekende luxe voor surfcoach Aaron McIntosh: twee van zijn jongens zijn de grote favorieten voor de wereldtitel windsurfen in Australië. Kiran Badloe, nu de leider in het klassement, en diens grote vriend Dorian van Rijsselberghe.

Op het water zijn de twee Nederlanders elkaars grootste concurrenten, maar daarbuiten gaan ze heel relaxed met elkaar om. "We trekken heel goed met elkaar op. En wat er overdag op het water gebeurt, laten we daarna achter ons", vertelt de Nieuw-Zeelandse coach McIntosh.

Het hele jaar door zit hij dicht op Badloe en Van Rijsselberghe, beiden behorend tot de wereldtop van de RS:X-klasse. "De ene moet ik pushen, de ander geef ik een schop onder zijn kont. Maar het is indrukwekkend om te zien hoe zij met de druk van de fans, de media en het presteren omgaan. Wat er op hun schouders ligt, is zwaar."

Bekijk hier een verslag van de vierde WK-dag voor de kust van Sorrento:

Badloe surft momenteel richting goud, maar schrijf Van Rijsselberghe niet af

Want naast de wereldtitel staat er ook het felbegeerde olympische ticket op het spel. Nederland mag in deze klasse slechts één windsurfer afvaardigen voor de Spelen. Badloe of Van Rijsselberghe, degene die het hoogste eindigt dit WK gaat naar Tokio.

"Het is wreed. De ene gaat, de andere niet. Maar ik zeg ze ook dat het niet voorbij is tot de laatste race is gevaren. Ze zijn beiden vechters, ze strijden tot het einde."

STER reclame