NOS Sport

Surfvrienden gaan elkaar volgens afspraak pijn doen op WK: 'Geweldig scenario'

Vrienden Van Rijsselberghe en Badloe: een WK-duel om één olympisch ticket

Een geweldig en ongekend scenario: twee vrienden in een ultiem duel om een olympisch ticket. Tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe tegen regerend wereldkampioen Kiran Badloe: welke Nederlandse windsurfer gaat deze zomer naar Tokio?

De vraag wordt komende week beantwoord als de twee vrienden elkaars grootste concurrent zijn bij het dinsdag beginnende WK voor de kust van het Australische Sorrento. Degene die het hoogst eindigt, plaatst zich voor de Spelen.

Eigen keuze

Van Rijsselberghe (31) en Badloe (25) hebben zelf voor de unieke situatie gezorgd. Het krankzinnige scenario is een gevolg van de afspraak die de twee beste windsurfers ter wereld met hun Nieuw-Zeelandse coach Aaron McIntosh eerder maakten over de kwalificatieprocedure. De resultaten van de wereldkampioenschappen van 2018, 2019 en 2020 zouden bepalend zijn voor uitzending naar Tokio.

Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe op het water

In 2018 veroverde leermeester Van Rijsselberghe in Aarhus de wereldtitel en eindigde zijn trainingspartner Badloe als tweede. Vorig jaar aan het Gardameer waren de rollen precies omgekeerd. Na twee WK's is de onderlinge stand dus precies gelijk en moeten de races deze week bij Sorrento het oordeel vellen, want een land kan per zeildiscipline maar één startbewijs verdienen.

Ontspannen sfeer

Hoe uniek de situatie is, wordt in Sorrento duidelijk. De twee wereldtoppers trekken al jaren samen op, waarbij Van Rijsselberghe als leermeester van het talent Badloe fungeerde. Ze beseffen beiden hoe groot de belangen deze week zijn, maar de sfeer tussen de twee is heel ontspannen. De grappen en grollen vliegen over en weer. Je zou niet denken dat ze straks met elkaar moeten zien af te rekenen.

"De mannen zijn er klaar voor", zegt coach McIntosh, die weigert een voorspelling te doen over de uiteindelijk winnaar. "Ze zijn fit, er zijn geen excuses meer. Die tellen straks ook niet meer", verklaart de steun en toeverlaat van de twee vrienden. "We hebben een unieke situatie, met een mooi verhaal over vriendschap door sport."

Trainingspartner

Voor Badloe kan het zijn eerste optreden op de Spelen worden. Na zijn olympisch succes in Londen (2012) wilde Van Rijsselberghe een vaste trainingspartner in zijn team. De keuze van de kampioen en coach McIntosh viel in 2013 op de talentvolle Badloe. Met de toezegging dat hij zou worden klaargestoomd voor het grote werk, waarbij Tokio 2020 al in ieders gedachten zat.

Lief en leed deelden de twee de afgelopen jaren met elkaar, wetend dat ze elkaar nodig hadden om de surfwereld te kunnen en blijven domineren. Ze deelden kennis, maakten elkaar beter en beter, met de climax in Australië als slotonderdeel van ruim anderhalf jaar duelleren om een olympisch startbewijs.

"We weten al geruime tijd wat we moeten doen. Hier moet het gebeuren", verklaart Van Rijsselberghe in Sorrento, zoals altijd met een lach op zijn gezicht. "De opdracht is simpel. Winnen", weet Badloe.

Kiran Badloe (l), trainer Aaron McIntosh en Dorian van Rijsselberghe (r)

Van buitenaf wordt de ontknoping met veel interesse gevolgd. "Een geweldige climax", vindt Stephan van den Berg, die in 1984 olympisch goud veroverde in Los Angeles.

"Dit heeft niemand voorspeld. De vraag is of ze hun tweestrijd kunnen loslaten en gewoon racen voor de wereldtitel of dat ze in de races alleen oog voor elkaar hebben en daar op gaan varen", blikt Van den Berg vooruit.

Kwaliteit

"Dat laatste hoop ik niet en verwacht ik eerlijk gezegd ook niet. Deze jongens willen allebei wereldkampioen worden. Ze willen winnen op kwaliteit en hebben allebei die kwaliteit", is de mening van Van den Berg, die lid is van de topsportcommissie van het Watersportverbond. "Ze hebben ook zelf voor dit format gekozen."

Stephan van den Berg in actie tijdens de Spelen van Los Angeles (1984)

Is er een favoriet aan te wijzen? Dat is een lastige, vindt Van den Berg. "De omstandigheden, voor zover ik weet, zijn daar voor de kust van Sorrento zeer wisselend. Als er weinig wind is, kan er van alles gebeuren. Dan kun je wellicht je concurrent pijn doen door iets uit te halen", geeft Van den Berg aan.

In de ogen van de oud-olympisch kampioen is Badloe wel de betere surfer geworden. "Theoretisch gezien wel, zeker als er veel wind staat. Dorian kan echter als geen ander boven zichzelf uitstijgen. Hij kan dat gvd-gevoel oproepen om er alles uit te halen", kijkt Van den Berg naar de beslissende week.

Voor de kans op olympisch goud is het misschien beter dat Kiran zich plaatst.

Stefan van den Berg, olympisch kampioen windsurfen in 1984

"Bij Dorian is het meer de vraag hoe het met zijn motivatie zit. Je hoofd moet helemaal leeg zijn om top te presteren, nergens mee bezig hoeven zijn. Dorian kan geweldig naar een piekmoment toewerken, maar kan hij dat ook twee keer in relatief korte tijd? Voor de kans op olympisch goud is het misschien beter dat Kiran zich plaatst. Die kan er vol voor gaan", denkt de olympisch kampioen van 36 jaar geleden.

Gezellig

Dat het er tot de laatste dag voor de wedstrijden gezellig aan toegaat bij de twee surfers, verbaast Van den Berg niet. "Dat tekent de unieke relatie tussen die twee. Voor Dorian is het surfen een feest. Bij hem is niet alleen het evenement zelf belangrijk, maar moet de weg er naar toe ook mooi zijn. Kiran past daar heel goed bij. En ze weten dat ze elkaar nodig hebben. Eentje moet toekijken, maar eventueel goud in Tokio is een plak voor beiden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl