Donny van de Beek baalt na de uitschakeling
NOS Voetbal

Ajax klaar in Europa ondanks overwinning op Getafe (2-1)

Het is Ajax in de Johan Cruijff Arena niet gelukt om de schade tegen Getafe te repareren. Ondanks een kleine overwinning (2-1) komt er vroegtijdig een einde aan het Europese seizoen. Vorig jaar haalde Ajax nog de halve finales van de Champions League.

Het was een avond vol frustraties, vorige week in Madrid. Mede door het acteerwerk en tijdrekken van de Spanjaarden werd er amper gevoetbald in het heenduel.

Er was na de 2-0 uitnederlaag een heuse 'remontada' nodig om de stugge nummer vijf van Spanje klein te krijgen, want binnen vijf minuten leidde Getafe ook in Amsterdam al. Jaime Mata troefde Lisandro Martínez af en passeerde de van een schorsing teruggekeerde André Onana.

Twee kansen

Het jeugdige Ajax rechtte meteen de rug en had de stand binnen tien minuten al kunnen omdraaien. Danilo luisterde zijn Europese debuut op met een doelpunt. Een intikker, na goed voorbereidend werk van Donny van de Beek en een overstapje van Ryan Babel.

Even daarvoor had Perr Schuurs meer moeten doen met een afvallende bal die hij binnen het strafschopgebied voor zijn voeten kreeg. Dan had het wonder zich wellicht nog kunnen voltrekken.

Danilo Pereira pakt de bal

Door alle afwezigen kon Ajax wel een steuntje in de rug gebruiken tegen de geslepen Spanjaarden. De Amsterdammers misten met Hakim Ziyech hun spelmaker, terwijl ook Nicolás Tagliafico (geschorst), David Neres, Noussair Mazraoui, Zakaria Labyad en Joël Veltman ontbraken.

Daartegenover stond de terugkeer van Quincy Promes. Trainer Erik ten Hag bracht de aanvaller na rust om nog iets te forceren, toen het eigenlijk een wonder was dat de Amsterdammers nog in een goed resultaat konden geloven. Over geluk hoefden ze dit duel eens niet te klagen in dit teleurstellende Europese seizoen.

Getafe had voor rust namelijk al twee keer het aluminium geraakt en deed dat ook in de tweede helft nog een keer. Met wat fortuin kwam Ajax op 2-1, toen Mathias Olivera een vrije trap van Carel Eiting in zijn eigen doel kopte. Hoewel er nog een halfuur op de klok stond, leek een grote zege er al nooit meer in te zitten.

De spelers van Getafe vieren de voorsprong tegen Ajax

Waar het Europese seizoen vorig seizoen eindigde met een enerverende partij tegen Tottenham Hotspur in de halve finale van de Champions League, is het nu al klaar in de zestiende finales van de Europa League.

Doordat ook AZ werd uitgeschakeld, zijn er deze jaargang geen Nederlandse clubs meer actief in Europa. Eerder sneuvelden FC Utrecht, PSV en Feyenoord al.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl