NOS Voetbal

Jans terug in Drenthe, maar blijft gissen: 'Wat zijn precies andere aanklachten?'

'Heb dat woord meegezongen, maar wat zijn de andere beschuldigingen?'

Ron Jans is blij om weer thuis te zijn, heeft na alle ophef in Cincinnati een nacht heerlijk geslapen in 'zijn' Tynaarlo en kijkt het liefst weer vooruit. Maar één ding steekt: Jans weet naar eigen zeggen niet wat hem precies wordt kwalijk genomen in de Verenigde Staten.

Hoe zat het ook alweer? Anderhalve week geleden kwam naar buiten dat de Noord-Amerikaanse profcompetitie een onderzoek naar Jans was begonnen. Volgens de 61-jarige voetbaltrainer omdat hij twee woorden meezong in de kleedkamer, waarvan één zeer ongelukkige: nigger.

Spelersvakbond MLSPA sprak dat met klem tegen en had het over meerdere incidenten en een "onveilig klimaat". Nadat Jans daarop zijn conclusies had getrokken en was opgestapt, verklaarde ook FC Cincinnati dat er "meer verhalen boven water waren gekomen".

Raadselachtig

Maar welke precies, dat is voor Jans nog steeds een raadsel. "Ik heb dat woord meegezongen", aldus Jans, die het woord zelf nooit meer in de mond zegt te nemen, omdat hij inmiddels begrijpt hoe gevoelig dat in de VS ligt, ongeacht de context.

Ron Jans stapt op bij FC Cincinnati nadat hij in opspraak was geraakt omdat hij het woord 'nigger' had gebruikt

"En de rest... misschien ben ik wel te naïef. Of te open. Maar het hele verhaal is mij niet duidelijk, wat zijn nu precies de andere aanklachten? En wie heeft ze ingediend? Ik weet het echt niet..."

Slavernij-metafoor

Eén andere aanklacht is Jans bekend. "In een wedstrijdbespreking, dat was al op 6 oktober, heb ik het woord 'slavernij' gebruikt."

"Ik was in het National Underground Railroad Freedom Center geweest (een museum dat onder meer stilstaat bij de strijd tegen slavernij, red.) en gebruikte slavernij als metafoor. Ik zei: dat is toch verschrikkelijk wat daar gebeurde. Daar zit toch niks verkeerds in?"

'Als het Darren Mattocks was, kan ik dat wel begrijpen'

"Maar blijkbaar is het genoeg als je het woord alleen al gebruikt, ook al ondersteun je de strijd tégen slavernij. Mij bekroop toch het gevoel van: daar is toch niks mis mee?"

Oud zeer

Jans heeft het gevoel dat de zaak niet alleen om hem draait. "Ik heb tot vorige week nooit wat met een spelersvakbond te maken gehad. Die mensen zaten niet bij mijn gesprekken. Maar als ik hen hoor, krijg ik wel het idee dat er iets meer achter zit."

"Er speelt voor mij een groter iets, dat niet om Ron Jans gaat, maar om andere dingen. Wat dat is, ik kan er alleen maar naar gissen."

Desgevraagd doet Jans dat ook. "Misschien dat dit incident wordt gezien als kans om de macht van de spelersvakbond te tonen?"

'Er speelt een groter iets, wat dat is daar kan ik alleen naar gissen'

"Misschien zijn er in de afgelopen jaren, ook - of vooral - voor mijn tijd, dingen gebeurd waardoor de vakbond FC Cincinnati ook een les wil leren. Maar ik weet het echt niet."

Boek dicht

Deze week maakt Jans nog een rondje langs de media, om terug te blikken op zijn vertrek uit Cincinnati. Daarna gaat het boek voor hem dicht. Tot de zomer wil hij bijkomen in Drenthe, daarna hoopt hij op een terugkeer als trainer.

Niet in de Verenigde Staten. "Als coach is het daar klaar", weet Jans. "Ik weet niet wat de schade daar is, maar als ik daar weer heenga krijg je weer die discussie en ik wil gewoon trainer zijn."

In Nederland zal zijn terugkeer in de dug-out geen stof doen opwaaien, verwacht Jans. "Of mijn carrière ook buiten Amerika schade heeft opgelopen? Nou, voor mijn gevoel niet..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl