Ron Jans stapt op bij FC Cincinnati nadat hij in opspraak was geraakt omdat hij het woord 'nigger' had gebruikt Pro Shots

Ron Jans is opgestapt als trainer van FC Cincinnati. De 61-jarige oefenmeester kwam afgelopen week in opspraak, nadat de Amerikaanse voetbalbond een onderzoek had ingesteld naar racistische uitlatingen door de trainer in de kleedkamer van zijn club.

Jans zou tegenover zijn spelers het woord 'nigger' hebben gebruikt. Volgens Jans deed hij dat toen hij meezong met een rapliedje, waarin het in de Verenigde Staten zeer omstreden woord gebezigd wordt.

De organisatie van de MLS, de hoogste Amerikaanse voetbalcompetitie, stelde daarop een onderzoek in naar Jans' uitlatingen. De uitspraak daarvan zou donderdag volgen, maar de coach besloot het oordeel niet af te wachten.

Jans hoorbaar aangedaan

Jans zegt in een eerste reactie aan de NOS dat hij er zelf voor kiest om terug te treden, nadat hij de afgelopen dagen gesprekken heeft gevoerd met het management van Cincinnati. "Het eerste gesprek was op zondag in de namiddag. Daarna had ik al geen goed gevoel", vertelt Jans hoorbaar aangedaan vanuit de Verenigde Staten.

"De club voerde vervolgens op maandag een gesprek met advocaten en daaruit bleek dat het toch niet zomaar zou overwaaien. Daarna volgde er een evaluatie tussen mij en de club. Dat was heel emotioneel. Van beide kanten dachten we: wat is nou het beste? De club dacht aan de club en ik dacht aan de club, maar ook aan mijn eigen situatie."

September 2019: Jans als coach van Cincinnati voor het duel met Montreal Impact Pro Shots

"Ook al zou ik deze strijd winnen en kunnen terugkeren, dan nog zou ik het gevoel hebben dat ik niet kan werken in een veilige omgeving en te maken zou krijgen met een verdeelde kleedkamer. Dan treed ik liever terug, in plaats van te maken te krijgen met allerlei rechtszaken. Dat wilde ik voor zijn. Met de club heb ik een ontbindingsovereenkomst opgesteld. Dat ging vrij soepel."

Ondanks alles voelde Jans zich thuis bij Cincinnati. "Uit het onderzoek is gebleken dat de spelers mij een open en eerlijke man vinden, dat ze begrijpen dat er ook geen kwalijke bedoelingen achter zaten. Maar er zijn toch dingen die in Amerika anders worden gezien dan bijvoorbeeld in Nederland. Zoals dit soort gevoeligheden."

"De staf is hartstikke gek met mij en ik met hen. We hebben veel momenten samen gedeeld. Maandagmiddag zaten we nog even samen op het strand, maar dan ben je de hele dag aan het malen. Wat zou er gebeuren? Hoe moet je hiermee omgaan? Welke kant gaat het op?"

"Ik heb honderden steunbetuigingen ontvangen vanuit Nederland en Amerika. Ik ben aangeslagen geweest, maar voel mij ook hartstikke sterk. Bij mijn gezin ben ik hartstikke welkom en in Nederland volgens mij ook. Dus ik ben ook blij om weer terug te gaan."

De oud-coach van FC Groningen, sc Heerenveen en PEC Zwolle was pas sinds 4 augustus actief bij de club en vertrekt dus weer na slechts tien wedstrijden op de bank te hebben gezeten in de MLS. Hij werkte bij FC Cincinnati samen met algemeen directeur Gerard Nijkamp, met wie Jans in het verleden samenwerkte bij PEC Zwolle.

Bij Cincinnati staan drie Nederlandse spelers onder contract, Maikel van der Werff, Jürgen Locadia en Siem de Jong.

STER reclame