Voorzitter Cincinnati over Jans: 'Dit was geen eenmalig incident'

De racisme-rel en het vertrek van Ron Jans bij FC Cincinnati heeft niet alleen te maken met het gebruik van het n-woord, maar met meerdere incidenten. Dat meldt de Amerikaanse club op een speciaal belegde persconferentie.

"Het ging om het totale plaatje. Om onacceptabel commentaar", laat voorzitter Jeff Berding weten. "Tijdens vertrouwelijke gesprekken met de spelers kwamen meer verhalen boven water. Daarna wisten we dat er geen toekomst meer was voor Ron bij onze club."

Er ontstond vorige week aanvankelijk ophef omdat Jans het n-woord gebruikt zou hebben in de kleedkamer, naar eigen zeggen zonder bijbedoelingen en tijdens het meezingen van een rapliedje.

Rapliedje en slavernijmonument

De spelersvakbond MLSPA kwam dinsdagavond als eerste met het bericht dat er meer speelde. "Het verhaal dat het ging om het zingen van een liedje is totaal niet waar, ondanks de bewering van de trainer. De normen zijn overschreden. Er is een onveilig klimaat voor de spelers gecreëerd", valt te lezen in een statement.

The Cincinnati Enquirer meldde dat Jans in oktober na het bezoeken van slavernijmonumenten ongepaste opmerkingen zou hebben gemaakt over het slavernijverleden. Zijn speech was bedoeld als les om tegenslagen te overwinnen, maar die viel intern niet goed.

Ron Jans Pro Shots

De Amerikaanse voetbalbond startte een onderzoek naar Jans. Die wachtte de uitkomst niet af en stapte eerder vandaag op bij Cincinnati, waar hij samenwerkte met algemeen directeur Gerard Nijkamp.

Nieuw MLS-seizoen begint bijna

Cincinnati, dat met Maikel van der Werff, Jürgen Locadia en Siem de Jong ook drie Nederlandse spelers heeft, begint op 1 maart aan het nieuwe seizoen in de Amerikaanse Major League Soccer.

Nijkamp moet snel op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer: "Over twee weken spelen we onze eerste wedstrijd in New York. Het moet een vakman zijn. Niet alleen óp het veld, maar ook buiten het veld."

STER reclame