Een van de vrouwen die Weinstein heeft aangeklaagd omhelst haar advocaat
NOS Nieuws

Tranen, opluchting én teleurstelling over jury-oordeel in zaak-Weinstein

De vrouwen die getuigd hebben tegen Harvey Weinstein reageren opgelucht nu hij schuldig is bevonden door een jury. De voormalige filmproducent hangt een celstraf van minimaal 5 en maximaal 29 jaar boven het hoofd wegens aanranding en verkrachting.

"Voor alle vrouwen die getuigd hebben in deze zaak en daarvoor door een traumatische hel zijn gegaan: jullie hebben vrouwen en meisjes overal een dienst bewezen. Bedankt daarvoor", twittert actrice Ashley Judd, die een een van eerste vrouwen was die Weinstein openlijk beschuldigden.

Sommige betrokkenen bij de rechtszaak zijn ook teleurgesteld dat de oud-filmproducent is vrijgesproken van zwaardere zedenmisdrijven. Zoals actrice en activiste Rosie Perez, die de getuigenis van mede-actrice Annabella Sciorra had ondersteund in de rechtszaal.

Perez noemt het een "geweldige overwinning", maar schrijft op Twitter ook: "Ik ben er kapot van voor mijn vriendin Sciorra, die de waarheid had verteld."

In januari verklaarde The Sopranos-actrice Sciorra op emotionele wijze in de rechtszaal hoe ze in de jaren 90 had geprobeerd zich te verzetten tegen haar verkrachting door de toenmalige producent. Uiteindelijk vond de jury haar verklaring niet voldoende om Weinstein schuldig te verklaren voor de ernstigere vormen van verkrachting, waar levenslang op staat.

'Harvey is ongelofelijk sterk'

De advocaten van Weinstein heeft al gezegd dat er sowieso een hoger beroep komt. "Harvey is ongelooflijk sterk en hij weet dat we blijven vechten voor hem", zei zijn advocate Donna Rotunno na afloop. De verdachte blijft volhouden dat hij onschuldig is.

In deze video hoor je de verdediging, aanklagers en een slachtoffer over het jury-oordeel:

Verdediging en aanklager Weinstein ruziën over wie pers te woord mag staan

Actrice Asia Argento lijkt niet te denken dat Weinstein in hoger beroep alsnog wordt vrijgesproken. Ook zij was met haar verklaring tegen de filmproducent een van de aanjagers van de #MeToo-beweging.

"Hij is nu een veroordeelde verkrachter", schrijft ze op haar Instagram. "Twee overlevenden huilen en vieren feest."

Een groep van ruim vijftien actrices en andere vrouwen uit de filmwereld die Weinstein hadden beschuldigd van misbruik, had de krachten gebundeld in de groep Silence Breakers. Ook zij hebben gereageerd op het oordeel van de jury.

"Het is teleurstellend dat de uitkomst vandaag niet de volledige gerechtigheid en waarheid levert die zo veel vrouwen verdienen. Maar Weinstein zal nu voortaan altijd bekendstaan als een veroordeeld misbruiker."

Op 11 maart wordt de uitspraak van de rechter verwacht. Dan wordt duidelijk welke straf Weinstein krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl