NOS Nieuws

Ontploffende opladers uit China, is bestellen binnen de EU de oplossing?

  • Sammy Shawky

    redacteur Economie

  • Sammy Shawky

    redacteur Economie

Opladers die ontploffen, kleine onderdelen van kinderspeelgoed die losraken en sieraden met te veel zware metalen. De producten die Nederlanders bestellen bij webwinkels uit China zijn lang niet altijd veilig, meldde de Consumentenbond vandaag. De bond raadt het af om risicovolle producten te kopen bij webshops van buiten de EU.

Mensen laten de NOS weten slechte ervaringen te hebben met producten die ze bij Chinese webshops bestelden. Anderen vragen zich af hoe zit het met de veiligheid van spullen van buiten de EU die door Nederlandse (web)winkels worden verkocht?

Een harde knal en blauwe vonken

De slechte ervaringen die mensen deelden, gingen vooral over elektronica. Kees kocht een elektrische massageroller met oplader. "Na een half jaar gebruik en al een aantal keer opladen, klapte de adapter tijdens het opladen ineens uit elkaar. Ik schrok me echt een hoedje." Hij vertelt dat het kastje helemaal uit elkaar was gesprongen door de druk. Ook was de binnenkant van de oplader zwart verbrand en gesmolten.

Een ontplofte lader

Geoff kocht zijn oplader bij iemand uit de buurt die ze goedkoop importeerde vanuit China. "Ik had het ding een paar maanden gebruikt, toen hij ineens tijdens het opladen een harde knal gaf. Echt zo 'paf', met blauwe vonken en al", vertelt Geoff.

EU-eisen en normen

Dat het vaak fout gaat met producten die buiten de EU worden besteld, komt volgens Gerard Spierenburg van de Consumentenbond doordat die webwinkels zich niet aan de EU-regels en normen hoeven te houden. "De veiligheidsstandaarden zijn anders dan bij ons en er is minder toezicht."

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op alle producten op de Nederlandse markt. "Maar wij hebben geen zicht op spullen die door Nederlanders worden gekocht buiten de EU", zegt woordvoerder Paula de Jonge.

"Het is de fabrikant of de importeur die verantwoordelijk is voor de veiligheid van een product." En in het geval van een bestelling bij bijvoorbeeld een Chinese webshop ben je als consument zelf importeur en dus verantwoordelijk voor de veiligheid van de spullen die je bestelt.

AliExpress zegt de veiligheid van hun producten belangrijk te vinden en hard te werken aan de bescherming van hun klanten. Het bedrijf laat weten strenge regels te hebben, zo zouden verkopers die gebruikmaken van hun platform moeten voldoen aan alle lokale wet- en regelgeving. Bij verkopers die zich daar niet aan houden kan het account worden opgeschort of zelfs verwijderd worden, zegt AliExpress.

Nooit honderd procent veiligheid

Bij AliExpress gaat het dus niet altijd goed, maar de vraag is of dat bij Nederlandse (web)winkels wel altijd het geval is. Want alle keurmerken en regels kunnen niet honderd procent garanderen dat er nooit iets fout zal gaan. Dat blijkt alleen al uit de terugroepacties die je regelmatig ziet.

Paula de Jonge van de NVWA zegt daarover: "Wij kunnen niet alles controleren. Als er signalen zijn dat er iets fout gaat dan zoeken we dat uit. Maar het is niet zo dat wij elk product testen."

Ook in Nederlandse winkels kom je veel producten tegen die made in China zijn, maar dan is de verkoper verantwoordelijk voor de veiligheid. Verkopers hebben er ook belang bij dat hun producten goed zijn.

Daarom laten sommige bedrijven hun spullen al controleren in China, nog voor ze op de boot gaan. Of ze doen steekproeven op de producten als die in Nederland aankomen. "De kans dat producten deugen is daardoor veel groter dan wanneer je ze buiten de EU bestelt", zegt Gerard Spierenburg van de Consumentenbond.

Eerder maakte NOS op 3 deze video over AliExpress en de regels die daarvoor gelden:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl