Risico’s opmars Alibaba; ‘ik kreeg vlekken van make-up’
Je kunt er alles kopen - van speelgoed en telefoonkabeltjes tot siliconen babypoppen en opgezette dieren - en vaak komt het voor spotprijzen van duizenden kilometers verderop bij je thuis. Alibaba, het moederbedrijf achter het populaire webwinkelplatform AliExpress, heeft na een beursgang in Hongkong zo'n 40 miljard in kas en wil daarmee nog harder groeien.
Nederlandse consumenten kopen jaarlijks meer en meer via het Chinese platform. Naar schatting wordt er dit jaar voor het eerst meer dan een miljard uitgegeven aan buitenlandse webwinkels, een op de drie pakketten komt uit een Chinese webwinkel.
Het concern maakt er geen geheim van ook in Europa te willen groeien. Het bedrijf bouwt volgend jaar een megadistributiecentrum in Luik en opende dit jaar een eerste fysieke winkel in Madrid.
Vlekken
Winkeliers waarschuwen dat wat je daar koopt mogelijk niet zo goed is als in Nederlandse winkels. Iemand die heeft ervaren hoe risicovol spullen uit verre buitenlandse webshops kunnen zijn is de Belgische Lana.
Zij vertelt in podcast POEN over make-up die zij uit China naar haar huis liet komen. Soms zitten daar mooie producten tussen, maar soms ook niet. Zoals bij een foundation die ze had gekocht.
"Het begon een klein beetje te branden", zegt Lana. "Ik heb alles eraf gehaald. En toen had ik nog rode plekken in mijn gezicht. Het duurde echt een uur voordat het wegging."
Ook met namaaklippenstift van Kylie Jenner had ze slechte ervaringen. "Ik deed die op mijn lippen en het plakte vrij hard. Ik kreeg schilfertjes en toen ik het eraf probeerde te halen werden mijn lippen helemaal paars."
Producten die in China worden geproduceerd en direct via een webwinkel worden verkocht, krijgen geen controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
"Naar die make-up wordt niet gekeken, producten van buiten hebben we geen enkel zicht op", zegt Benno Bruggink van de NVWA. "Wij gaan alleen over de wetgeving in Nederland. Binnen Europa kunnen we ons werk als toezichthouder doen, daarbuiten niet."
Lana wordt door de NVWA niet als consument maar als importeur van het product gezien. "Zolang ze het alleen maar op haar eigen gezicht smeert is er qua wetgeving niet zoveel aan de hand", zegt Bruggink. "Gaat ze het doorverkopen aan vriendinnen of aan anderen dan moet ze aan dezelfde wetgeving voldoen als ieder ander die het product hier op de markt brengt."
Bij make-up is de verkoper dan verplicht om na te gaan welke grondstoffen er in het product zitten. Op het etiket van de foundation van Lana hebben experts al vier fouten gezien, bijvoorbeeld in de spelling van ingrediënten, waardoor het product niet in Nederlandse winkels had mogen worden verkocht.
Zolang ze het alleen maar op haar eigen gezicht smeert is er qua wetgeving niet zoveel aan de hand
De douane startte deze maand een campagne om consumenten die producten uit buitenlandse webwinkels bestellen erop te wijzen dat ze geen namaakproducten mogen bestellen. Daar valt dus ook de namaaklipstick van Kylie Jenner onder.
Winkeliers willen dat er meer gebeurt tegen de populariteit van Chinese webshops. "We moeten niet blij worden van al die Chinese rommel die Nederland in komt. Laten we een eerlijk speelveld creëren, voor Nederland en voor China", zegt Jan Meerman van Inretail. Nu kunnen door internationale postafspraken en door subsidies van de Chinese overheid producten voor een lage prijs naar Nederland worden vervoerd.
Geld terug
Die internationale postafspraken worden de komende jaren aangepakt, maar dat gaat de winkeliers niet snel genoeg. Consumentenorganisaties in Europa deden eerder de oproep aan Alibaba om klanten meer rechten te geven. Zo kunnen klanten nu moeilijk hun geld terugkrijgen als producten niet deugen.
De Nederlandse toezichthouder Autoriteit Consument & Markt kijkt momenteel samen met andere Europese organisaties of AliExpress de regels overtreedt.