Alibaba-topman Daniel Zhang EPA

Er wordt in Hongkong al weken gedemonstreerd, het traangas gaat door de straten en winkels zijn gebarricadeerd. Maar de Chinese internetreus Alibaba heeft een ongekend bedrag opgehaald op de lokale beurs. Bij de beursgang kreeg het bedrijf meer dan 10 miljard euro van investeerders. Het is de grootste beursgang tot nu toe dit jaar wereldwijd.

Alibaba is het bedrijf met merken als AliExpress, TaoBao en AliPay. Via de sites worden jaarlijks miljarden artikelen verkocht. Alleen al in de week rond de door Alibaba bedachte feestdag Singles Day ging het om naar schatting 2,8 miljard pakketjes die werden verzonden.

Zo zag de beursgang in Hongkong eruit:

Internetreus Alibaba gaat naar de beurs

Dankzij de beursgang zit het concern nu op een enorme berg geld van bijna 40 miljard euro. Daarmee wil het in allerlei andere takken van sport gaan groeien. Het bedrijf wil groter worden in de verkoop van reizen, een videoplatform ontwikkelen, zich richten op clouddiensten en meer verse producten gaan verkopen.

Het contrast met Nederlandse internetondernemingen is gigantisch. Op Singles Day kwam de omzet van Alibaba in een etmaal uit op 35 miljard euro. Om die omzet te halen moeten alle Nederlandse webshops gezamenlijk anderhalf jaar werken.

Pakketbezorgers sorteren pakjes op Singles Day AFP

Alibaba had al een beursnotering in New York. Bij die beursgang in 2014 werd meer dan 22 miljard euro opgehaald en dat was de grootste beursgang in Amerika ooit. Het was toen al de wens van het concern om ook een notering in Azië te krijgen, maar de regels lieten dat toen niet toe. Inmiddels zijn die regels aangepast.

Door de komst van een notering in Hongkong hoopt Alibaba meer Aziatische investeerders te krijgen. De beursgang verliep succesvol, het aandeel steeg meer dan 6 procent na start van de handel.

Belangrijke beurs

Hongkong is in de financiële wereld steeds belangrijker. Dit jaar gingen er tot nu toe 127 bedrijven naar de beurs en daarmee werd 34 miljard dollar opgehaald. Dat is meer dan op welke beurs in de wereld dan ook en in die cijfers is de beursgang van Alibaba nog niet meegenomen.

Op twee staat de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq waar minder dan 25 miljard euro werd opgehaald.

STER reclame