Brandgevaarlijk, kankerverwekkend of defect: veel mis met webshops buiten EU
De Consumentenbond adviseert mensen om geen sieraden, cosmetica, kleding, speelgoed of elektrische apparaten te kopen bij webshops van buiten de Europese Unie. De bond doet die oproep na het testen van 250 producten. Bij 165 daarvan was er iets mis, volgens de bond.
"We weten dat de kwaliteit vaak iets minder is als je het uit China haalt, maar we realiseren ons misschien niet dat het ook echt onveilig kan zijn", zegt Gerard Spierenburg van de Consumentenbond. "Als twee derde van de producten onveilig blijkt te zijn, moet je volgens mij het risico niet nemen."
Zo kwam driekwart van de onderzochte powerbanks, usb-laders en reisadapters niet door de veiligheidstest. "Ze kunnen een schok geven, oververhit raken, smelten en zelfs in brand vliegen", aldus de Consumentenbond. De producten werden besteld bij onder meer AliExpress, Wish, Amazon, Light in the Box en eBay.
"Het probleem is dat het niet zelf webwinkels zijn", zegt Spierenburg. "De sites dienen als platform voor derde partijen die daar hun producten verkopen. Er kunnen onveilige producten in die winkels komen doordat de veiligheidsstandaarden buiten Europa anders zijn dan bij ons en er minder toezicht is."
De bond deed het onderzoek samen met vijf Europese zusterorganisaties. Daarbij bleek bijvoorbeeld dat een deel van de bestelde rookmelders niet afging bij brand en geen van de koolmonoxidemelders waarschuwde bij te hoge concentraties, zeggen de onderzoekers.
En zo gaat de lijst van gebreken nog even door: zeven van de elf tandenbleekmiddelen bevatten meer waterstofperoxide dan toegestaan. In vijf van de zeven sieraden zaten te veel zware metalen als cadmium of lood. Eén armband bevatte zelfs 4000 keer meer van het kankerverwekkende cadmium dan toegestaan.
Verder was er nog speelgoed waarvan makkelijk kleine onderdelen loskwamen, waardoor een kind zou kunnen stikken. Ook was er make-up zonder een ingrediëntenlijst of alleen een Chinese lijst.
"Ik schrik echt van de resultaten", zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, "Consumenten realiseren zich onvoldoende dat ze spullen kopen van aanbieders die zich niet aan de Europese regels houden. Daardoor lopen ze enorme risico's."
EU-veiligheidseisen
Producten die in Europese webshops en winkels liggen, moeten voldoen aan EU-veiligheidseisen, ook als ze buiten de EU gemaakt zijn. Maar als je iets bij een webshop van buiten de EU koopt, dan importeer je als consument dat product zelf en weet je niet of een product aan die veiligheidseisen voldoet.
Zelfs als een besteld product het CE-kwaliteitsmerk heeft, is het oppassen, waarschuwt Spierenburg. "De Chinezen hebben het logo nagemaakt. Dat noemen ze het China Export-logo, maar het heeft helemaal niks met toezicht of kwaliteit te maken."
"Wij vinden dat consumenten niet naïef moeten zijn. Je weet dat als iets zo goedkoop is, het eigenlijk niet kan."