De gestopte trein van Venetië naar München bij station Brenner
NOS NieuwsAangepast

Trein van Italië naar Oostenrijk gestopt uit vrees coronavirus, verkeer hervat

Uit vrees voor het coronavirus heeft Oostenrijk gisteravond een internationale trein uit Italië tegengehouden. De trein was vanuit Venetië op weg naar München, en werd stilgezet bij de Brennerpas. Na een paar uur vertraging mocht de trein weer verder rijden, de trein is inmiddels in München aangekomen.

Volgens de Oostenrijkse publieke omroep merkten Italiaanse spoorwegmedewerkers eerder op de dag dat twee vrouwen in de trein ernstig hoestten en koorts hadden. Daarop werd de trein in de Italiaanse stad Verona stilgezet en moesten de vrouwen uitstappen om te worden nagekeken in een ziekenhuis.

Ze bleken niet besmet te zijn met het coronavirus. De trein met zo'n 500 passagiers aan boord reed daarna verder, maar werd bij de Oostenrijkse grens alsnog tegengehouden. Enige tijd later gaf de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Nehammer toestemming om verder te rijden.

Het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn verwacht dat internationale treinen van en naar Italië vandaag gewoon volgens dienstregeling rijden.

'Niet naar Italië'

Noord-Italië kampt met een explosieve uitbraak van het coronavirus. Het aantal besmettingen is dit weekend opgelopen tot meer dan 150, met drie doden. De zwaarst getroffen gebieden zijn van de buitenwereld afgesloten.

De gouverneur van de zuidelijke Oostenrijkse deelstaat Karinthië adviseerde de bevolking vandaag om niet naar Italië te reizen. De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken zei dat morgen een werkgroep de instelling van grenscontroles gaat bespreken.

In Oostenrijk zelf waren vanavond 181 verdachte gevallen, maar er is nog geen besmetting vastgesteld.

Het Duitse ministerie van Volksgezondheid heeft voor maandag een telefonische conferentie over de situatie met alle EU-landen belegd.

Frankrijk

De Franse minister van Volksgezondheid zei gisteren dat de autoriteiten zich voorbereiden op een mogelijke uitbraak van het virus in Frankrijk. Hij noemde de situatie zeer ernstig, maar zei erbij dat er nog geen nieuwe besmettingen in Frankrijk zijn vastgesteld.

Eerder deze maand viel in Frankrijk de eerste corona-dode in Europa: een 80-jarige Chinese toerist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl