Voor nabestaanden was het een emotionele bijeenkomst
NOS Nieuws

Australië staat stil bij slachtoffers bosbranden: 'Herstel zal levenslang duren'

In het olympisch stadion van Sydney is een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor de slachtoffers van de bosbranden in New South Wales. Bij de verwoestende branden zijn de afgelopen maanden 25 mensen in de deelstaat omgekomen: negentien burgers, drie leden van de vrijwillige brandweer en drie collega's uit de VS die waren komen helpen.

Premier Morrison bedankte in een toespraak alle brandweermensen die hebben meegeholpen bij het blussen van het vuur. Hij sprak er zijn afschuw uit dat kinderen de doodskist van hun vader moesten kussen en moeders gedwongen waren hun kinderen te begraven.

Ook de commandant van de brandweer stond stil bij de gezinnen die voor de rest van hun leven zijn getekend. "Aan de families en geliefden van degenen die zijn omgekomen: we weten dat jullie harten de afgelopen maanden zijn gebroken. We beseffen dat het herstel een leven lang zal duren", sprak Shane Fitzsimmons.

Symbolisch werden zes paar laarzen op het podium in het stadion geplaatst. Die stonden voor de levens van de zes omgekomen brandweermannen.

Familiefoto's van twee brandweermannen (32 en 26) die omkwamen toen hun wagen werd geraakt door een omvallende boom

Er was tijdens de branden veel kritiek op premier Morrison, die lang te weinig maatregelen zou hebben genomen tegen de bosbranden en weigerde de invloed van de opwarming van de aarde toe te geven. Donderdag kondigde hij aan dat er een soort parlementaire enquête komt naar de oorzaken van de branden en hoe ze in de toekomst kunnen worden voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl