In Wuhan, de hoofdstad van Hubei, zijn de straten bijna verlaten AFP

In China heeft een coronapatiënt mogelijk pas 27 dagen nadat hij besmet zou zijn de eerste symptomen van het virus gekregen. Maar volgens Nederlandse deskundigen zegt dit weinig over de incubatietijd. Gezondheidsinstanties gaan er tot nu toe van uit dat patiënten na maximaal 14 dagen symptomen krijgen.

Persbureau Reuters schrijft op basis van informatie van de provincie Hubei dat een 70-jarige man waarschijnlijk voor 24 januari is besmet toen hij op bezoek was bij zijn zus, die ook in de provincie Hubei woont. Pas op 20 februari kreeg hij koorts en na een test bleek dat hij inderdaad het coronavirus heeft opgelopen.

Epidemioloog Patricia Bruijning van UMC Utrecht betwijfelt of de Chinese man pas na vier weken is besmet. Volgens haar zijn in de provincie Hubei zoveel besmettingen, dat de kans groot is dat de 70-jarige man het virus op een later moment van iemand anders heeft gekregen. Ook noemt ze een incubatietijd van bijna vier weken uitzonderlijk voor een luchtwegvirus en het past ook niet in het verspreidingspatroon van het coronavirus tot nu toe.

Ook Marion Koopmans, hoofd virologie bij het Erasmus MC, denkt dat de man door iemand anders is besmet.

Twee weken quarantaine

Een langere incubatietijd zou de bestrijding van het coronavirus moeilijker maken. In de periode waarin mensen wel besmet zijn, maar dat niet weten, kunnen ze het virus onbewust overdragen op anderen. De quarantaine van 14 dagen voor Nederlanders die mogelijk in China zijn besmet, is ook gebaseerd op de incubatietijd waar vanuit werd gegaan.

Het bericht over de Chinese man is voor het RIVM geen reden om de incubatietijd aan te passen, schrijft het instituut op Twitter.

De afgelopen weken zijn meer patiënten gemeld die pas na meer dan twee weken symptomen vertoonden. Zo testte een passagier van cruiseschip de Westerdam positief op het virus, terwijl de vrouw langer dan 14 dagen onafgebroken op het schip had doorgebracht en voor zover bekend geen enkele andere passagier besmet was.

Chinees onderzoek

Anderhalve week geleden schreven Chinese onderzoekers over een patiënt die 24 dagen na besmetting symptomen kreeg. Vrijwel alle andere patiënten die waren onderzocht, hadden een incubatietijd van enkele dagen. De onderzoekers baseerden zich op de gegevens van bijna 1100 patiënten in honderden Chinese ziekenhuizen.

Wereldwijd zijn bijna 78.000 mensen besmet met het coronavirus, van wie ruim 76.000 in China. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse John Hopkins University, die alle beschikbare cijfers optelt. In totaal zijn 2360 mensen overleden en ruim 21.000 mensen zijn na hun besmetting weer genezen.

STER reclame