ANP

De dode die gisteravond is gevallen bij een incident in een zorginstelling in Wageningen is een bewoner, zegt de politie. Ook raakten twee begeleiders gewond. Ze zijn met steekwonden naar het ziekenhuis gebracht en mochten in de loop van de dag weer naar huis. De overige bewoners van het pand zijn tijdelijk ondergebracht op andere locaties.

Burgemeester Van Rumund van Wageningen is geschokt door de gebeurtenissen bij zorginstelling RIBW Arnhem en Veluwe Vallei. "Het is een verschrikkelijk incident waar ik me zeer betrokken bij voel en dat medeleven wil ik ook echt uitstralen, want het is echt heel naar wat er gebeurd is", zei hij. "Het leidt tot veel onrust, met name bij bewoners van het begeleidwonenproject, maar ook in de omgeving."

Volgens de burgemeester "verkeren de begeleiders niet in een levensbedreigende situatie", maar is hun vertrouwen ernstig geschaad. "Het gaat niet alleen om een steekwond, er moet veel meer geheeld worden."

'Geen gevaarlijke patiënten'

Volgens buurtbewoners duurde het lang voordat de politie kwam en kreeg een man die 112 belde te horen dat er geen politieauto's beschikbaar waren.

En iemand anders die ook drie keer 112 belde, kreeg hetzelfde te horen.

'Er was geen politiewagen beschikbaar, dus kwamen ze niet'

De politie neemt de verhalen van buurtbewoners zeer serieus. "Omdat mensen moeten kunnen rekenen op de politie als men in nood is. We zijn daarom een onderzoek gestart naar de professionaliteit van ons handelen." De Rijksrecherche doet ook onderzoek.

Een buurtbewoner vertelde op NPO Radio 1 dat er zestien psychiatrische patiënten in de zorginstelling wonen. "We hadden de toezegging dat het veilig zou zijn en dat er dus geen gevaarlijke psychiatrische patiënten zouden komen. Het is eigenlijk wekelijks dat de politie hier is, dus we hadden al wel onze vraagtekens daarbij."

STER reclame