Roger Stone en zijn vrouw na de rechtszaak in november
NOS Nieuws

Na veel gedoe rond eis hoort 'Trump-fluisteraar' Stone vandaag zijn straf

De oud-adviseur van president Trump, Roger Stone, hoort vandaag zijn straf van een federale rechter in een zaak die het ministerie van Justitie diep verdeelt en zelfs door Trump wordt bekritiseerd.

Stone is in november vorig jaar schuldig bevonden aan liegen tegen het Congres en het belemmeren van het onderzoek naar Russische inmenging bij de verkiezingen van 2016. Aanklagers overtuigden de jury dat hij onder andere loog over zijn rol in contacten tussen de campagne van Trump en WikiLeaks. Daarnaast heeft Stone een getuige bedreigd.

De oud-adviseur ontkent alles. Hij kent Trump al bijna 40 jaar en wordt ook wel 'de Trump-fluisteraar' genoemd.

Na de veroordeling eisten de openbaar aanklagers 7 tot 9 jaar cel. Maar een dag later liet het ministerie van Justitie weten deze eis te hoog te vinden en diende bij de rechtbank een nieuw (lager) advies in. De nieuwe eis werd niet bekendgemaakt. Dit opmerkelijke besluit van Justitie volgde enkele uren nadat Trump op Twitter de oorspronkelijke eis een "gerechtelijke dwaling" en "heel verschrikkelijk en oneerlijk" had genoemd.

Deze draai zorgde voor enorme ophef. In de eerste plaats over het ministerie van Justitie. In de VS is de minister van Justitie tevens hoofd van het Openbaar Ministerie maar het is een ongeschreven regel dat hij zich niet in zaken mengt die aanklagers onder zich hebben. Dit is volgens critici nu wel gebeurd. Dat de president een besluit van aanklagers ook nog probeert te veranderen, is volgens tegenstanders een vorm van machtsmisbruik.

Vier aanklagers in het proces stapten vervolgens uit woede op. Daarna kwamen meer dan 2000 oud-medewerkers van het ministerie met een open brief, waarin ze het vertrek van de minister van Justitie, Bill Barr eisten. Zowel Democraten als Republikeinen ondertekenden de brief.

Maar volgens de minister heeft Trump geen druk op hem uitgeoefend om de strafeis te verlagen. Volgens Barr was het besluit om een lagere straf te eisen al voor de bewuste tweet van Trump genomen. In een interview met ABC News zei hij wel dat president Trump moet stoppen met twitteren over zijn ministerie. "Het maakt het voor mij onmogelijk om mijn werk te doen."

Minister Barr werd er eerder van beschuldigd Trump te beschermen. Onder meer na het vrijkomen van het Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. De samenvatting van dit rapport door minister Barr was een stuk positiever voor Trump dan onderzoeker Mueller had bedoeld.

Straf

Nu is het de vraag of de rechter zich iets zal aantrekken van het juridische advies van het ministerie van Justitie. Vorig jaar kregen oud-medewerkers van Trump celstraf als gevolg van het Mueller-onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingen. Trump's oud-campagneleider Paul Manafort kreeg 7,5 jaar. Tegen voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn is maximaal zes maanden geëist.

Ondanks de kritiek liet Trump zich weer kritisch uit over het proces. Rechter Jackson is in zijn ogen partijdig omdat zij Stone geen nieuw proces wil geven.

Ook zouden alle rechtszaken die voortvloeien uit het Mueller-onderzoek volgens hem moeten worden stopgezet.

Wat de uitspraak ook wordt, een Amerikaanse president heeft altijd nog de macht om een straf achteraf te verminderen of om gratie te geven. Net als hij deze week deed bij 11 mensen onder wie een aantal witteboordencriminelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl