Roger Stone bij aanvang van zijn rechtszaak
NOS Nieuws

Trump-adviseur Roger Stone op alle punten schuldig bevonden

Trump-adviseur Roger Stone is door een Amerikaanse jury op alle punten van de aanklacht schuldig bevonden. Hij werd in januari aangehouden in het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Stone, die zichzelf een dirty trickster ("smerige oplichter") noemt, is schuldig bevonden aan liegen tegen het Congres over gehackte e-mails van Trumps Democratische rivaal Hillary Clinton, het beïnvloeden van een getuige en het belemmeren van het onderzoek naar samenwerking tussen Trump en Rusland.

President Trump vraagt zich op Twitter af of de jury-uitspraak een voorbeeld is van "meten met twee maten zoals dat nooit eerder is gebeurd in dit land".

De flamboyante miljonair Stone was politiek adviseur van verschillende Republikeinse presidenten en presidentskandidaten. Hij is een groot fan van de voormalige Amerikaanse president Nixon, die in 1974 aftrad. Daarom heeft hij een tatoeage van Nixon op zijn rug. In 2017 werd de film Get Me Roger Stone over hem gemaakt.

Stone heeft alle aantijgingen ontkend. In februari wordt bekend welke straf hij krijgt opgelegd. Er hangt hem mogelijk twintig jaar cel boven het hoofd.

Stone kende Trump al veertig jaar toen die in januari 2017 president werd. Toenmalig VS-correspondent Wouter Zwart sprak hem toen uitgebreid voor Nieuwsuur:

'Reken Donald Trump af op zijn daden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl