Vladislav Soerkov op een foto uit 2013 AFP

President Poetin heeft een van zijn naaste adviseurs de laan uit gestuurd. Het gaat om Vladislav Soerkov, die werd gezien als belangrijke strateeg en ideoloog binnen het Kremlin. De reden voor het ontslag is niet bekendgemaakt.

Het vertrek van Soerkov hing al even in de lucht. De relatie tussen hem en Poetin zou de laatste tijd zijn bekoeld. Vorige maand waren er berichten dat de 55-jarige Soerkov zelf was opgestapt, maar die werden toen tegengesproken door Poetins woordvoerder.

Oekraïne

Soerkov ging onder meer over de Russische contacten met buurland Oekraïne, waar sinds 2014 wordt gestreden tussen pro-Russische separatisten en het leger. Hij zou ook banden met die rebellen hebben onderhouden. Vorige week werd duidelijk dat het Kremlin het Oekraïne-beleid bij een nieuwe gezant heeft belegd.

Soerkov heeft het imago van een schimmig, maar - achter de schermen - machtig figuur. Zijn vermeende invloed en jarenlange ervaring in het Kremlin leverden hem de bijnaam 'grijze kardinaal' op.

"Hoewel het werd verwacht, is het toch opmerkelijk", zegt correspondent David Jan Godfroid over het ontslag. "Soerkov was een sleutelfiguur en een van de weinige echte vertrouwelingen van Poetin. Wat zijn vertrek betekent, bijvoorbeeld ten aanzien van het Oekraïne-beleid, valt nu nog moeilijk te voorspellen."

Soerkov en Poetin in 2012 AFP

Soerkov werd vorig jaar in verband gebracht met de ramp met vlucht MH17. Het internationale onderzoeksteam (JIT) kwam toen tot de conclusie dat Soerkov hielp bij de levering van de Buk-raket waarmee de MH17 werd neergehaald. Dat zou onder meer blijken uit een onderschept telefoontje van Soerkov met een separatistenleider in Oost-Oekraïne.

STER reclame