Donna Rotunno met haar cliënt Harvey Weinstein bij de rechtbank in New York
NOS Nieuws

'Bulldog in de rechtszaal': vlijmscherpe advocate is hoop van Harvey Weinstein

Een twaalfkoppige jury gaat vandaag in New York in beraad over de zaak Harvey Weinstein. De 67-jarige filmproducent wordt door meer dan honderd vrouwen beschuldigd van verkrachting, seksueel misbruik, intimidatie en ongewenste intimiteiten. Met de hulp van een uitgesproken advocate hoopt Weinstein vrijuit te gaan.

Het huidige proces draait om de beschuldigingen van twee vrouwen. Weinstein zou een van hen in 2013 hebben verkracht op een hotelkamer in Manhattan. De andere vrouw zegt in het appartement van de filmproducent tot orale seks te zijn gedwongen. Dat zou zijn gebeurd in 2006.

"Het is geen makkelijke zaak", zegt NOS-correspondent Arjen van der Horst. "Zoals vaak het geval is bij seksuele misdrijven is het he said, she said, zijn woord tegen het woord van deze vrouwen. Bovendien hebben de vrouwen jaren gewacht met het uiten van hun beschuldigingen tegen Weinstein. Daardoor is er geen direct bewijs, zoals dna-sporen. De vraag is dan of er secundair bewijs is."

Hij was een machtige man en zij gebruikten hem keer op keer om te krijgen wat ze wilden.

Advocate Donna Rotunno

Als de voormalig Hollywood-producent schuldig wordt bevonden, kan hij door de rechter tot levenslang worden veroordeeld. Om dat te voorkomen stuurde Weinstein twee advocatenteams geleid door mannen de laan uit en schakelde hij afgelopen mei advocate Donna Rotunno in.

In The New York Times wordt de juriste door een oud-cliënt omschreven als "een bulldog in de rechtszaal". Rotunno verdedigde al tientallen mannen in zaken over seksuele misdrijven. Ze verloor er maar één. Om haar hals hangt tijdens een van de eerste zittingen in het proces tegen Weinstein een gouden kettinkje met de woorden 'Not Guilty'.

De advocate noemt de #MeToo-beweging "gevaarlijk" en verdedigt haar cliënt door de geloofwaardigheid van zijn vermeende slachtoffers in diskrediet te brengen. "Hij was een machtige man en zij gebruikten hem keer op keer om te krijgen wat ze wilden", aldus Rotunno.

Paniekaanval

"Ze heeft in de rechtszaal naar voren gebracht dat de vrouwen contact met hem hebben gehouden na de seksuele misdrijven waarvan ze hem beschuldigen", zegt Van der Horst. "Ze hebben zelfs nog vrijwillig seks met hem gehad." Zo kwam de advocate onder meer met e-mails van een van de getuigen aan Weinstein, waarin ze hem bedankt voor zijn steun. De vrouw kreeg tijdens het vier uur durende verhoor door Rotunno een paniekaanval.

Rechtbanktekening van Rotunno's verhoor

"Zij is een van de vier vrouwen die door de rechtbank zijn opgeroepen als getuige in de zaak. Deze vrouwen hebben ook beschuldigingen geuit tegen de producent, maar de gebeurtenissen zijn verjaard. Hun verklaringen kunnen wel een patroon helpen vaststellen. Weinstein nodigde vaak vrouwen uit op zijn hotelkamer, onder het mom van een zakelijke bespreking."

'Enorme test'

De jury kan vandaag al met een besluit komen in de zaak. De verwachting is echter dat de juryleden langer nodig hebben om te bepalen of de filmproducent wel of niet schuldig is. Als hij schuldig wordt bevonden, bepaalt de rechter de hoogte van de straf.

De uitkomst van het proces is hoogst onvoorspelbaar, zegt Van der Horst. "Omdat het zo complex is. Het is in ieder geval een enorme test voor de #MeToo-beweging."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl