NOS NieuwsAangepast

Sluitstuk Operatie Alfa: Martien R. vandaag voor de rechter

Deelname aan een criminele organisatie, wapenbezit, witwassen en drugshandel. Het zijn de verdenkingen tegen 'de godfather van Oss' Martien R. en zes andere verdachten. Vandaag staan ze voor de rechter. Het proces is het sluitstuk van Operatie Alfa, een grootschalige actie van justitie en politie met als doel om R. en zijn groep achter de tralies te krijgen.

R. werd eerder al van meerdere delicten verdacht, waaronder moord, drugssmokkel en afpersing. Keer op keer werd hij echter vrijgesproken vanwege onvoldoende bewijs. Toch blijven politie en justitie ervan overtuigd dat R. diep in de criminaliteit zit. Bovendien zouden steeds meer mensen door de familie R. worden bedreigd door middel van brandstichtingen en zware mishandelingen. Dat legde een groot beslag op de politiecapaciteit. En dus ging Operatie Alfa van start.

Bijzonder

Dat er een onderzoek gericht werd op een familie als criminele organisatie is bijzonder. Normaal moet er een concreet strafbaar feit gepleegd zijn. In 2016 gingen tientallen rechercheurs op zoek naar hard bewijs van de criminele activiteiten.

Wilbert Paulissen, politiechef van Oost-Brabant, vertelde eerder daarover in tv-programma Nieuwsuur: "Daar heb je allerlei opsporingsmethodes voor, zoals observatie en het onderscheppen van communicatie. Zo hebben we twee jaar lang stukje voor stukje bewijs verzameld."

Er werden onder meer afluisterapparatuur en camera's geplaatst in een schuur waar de groep vaak bijeenkwam. De Telegraaf noemde het een 'geniale afluisteroperatie'. De schuur stond namelijk op een woonwagenkamp in Oss. Op zulke kampen met veel sociale controle en bewakingscamera's kom je als buitenstaander amper binnen. Hoe de apparatuur werd geplaatst is onbekend.

In Nieuwsuur legden justitie en politie uit waarom ze Operatie Alfa begonnen:

Waarom politie en justitie nu grof geschut inzetten tegen de familie R.

Operatie Alfa werd op het hoogtepunt door meer dan 400 mensen uitgevoerd. Naast politie en justitie deden er ook experts van Defensie en de Belastingdienst mee.

Afgelopen november werd er een reeks invallen gedaan. Op het woonwagenkamp in Oss werd drie dagen lang gezocht en vond men grote hoeveelheden geld, drugs en chemicaliën. Ook trof men een 'arsenaal van zware wapens' aan en werd er een explosief gevonden. "Deze vondst onderstreept in onze ogen het gewelddadige karakter van dit criminele netwerk", zei het Openbaar Ministerie toen.

Naast het woonwagenkamp in Oss werden ook op andere locaties wapens en drugs aangetroffen. Van Helmond tot Sumar in Friesland. In totaal zitten er veertien mensen vast, en naar één verdachte wordt nog gezocht. Een man van 75 is voorlopig vrijgelaten. Zeven van de verdachten, onder wie Martien R., staan vandaag voor de rechter. De andere zeven volgen in maart.

Op deze plekken zijn er invallen gedaan rondom Operatie Alfa:

Op deze plekken zijn er invallen gedaan vanwege Operatie Alfa

De rechtbank heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen voor het proces. Zo mogen de officieren van justitie vanwege hun veiligheid niet worden gefilmd, iets wat normaal wel toegestaan is. Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van Martien R., noemt de maatregel tegenover Omroep Brabant "totaal overtrokken".

"Er worden in Nederland wel vaker grote hoeveelheden wapens en drugs gevonden. Dan worden er ook niet zulke maatregelen genomen", aldus Kuijpers. "Het is allemaal beeldvorming door het Openbaar Ministerie. Ze doen alsof ze hier te maken hebben met een soort Holleeder in het kwadraat. Alsof ze doodsbang zijn voor R., maar ze hebben helemaal niks te vrezen."

Overigens hebben de advocaten van de verdachten ook een verzoek gedaan aan de rechtbank. Ze willen niet dat de stem van de verdachten wordt opgenomen, ook niet vervormd. De rechtbank heeft dit toegekend.

Kuijpers zei eerder tegen Nieuwsuur dat justitie een sleepnetmethode hanteert. "Iedereen die de achternaam R. heeft wordt meegeveegd. En dan ziet men later wel wie er aan de pan blijft plakken, om het zo maar te zeggen. Maar het is volgens mij evident onjuist om te zeggen: deze hele familie is crimineel, dus gaan we die allemaal vastzetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl