Hogere belastingen, want 'waterbeheer is niet sexy, maar het moet wel'
"Nou ja, in het waterschapswereldje was dit al bekend." Onderzoeker Corine Hoeben valt niet bepaald van haar stoel van het bericht dat de waterschapsheffingen opnieuw stijgen. De verhogingen van de afgelopen jaren vielen volgens haar nog wel mee. "Er kan nog wel meer bijkomen de komende jaren."
De Nederlandse waterschappen vragen ruim 4,5 procent meer aan de burgers dan afgelopen jaar. Dat geld is nodig om maatregelen te nemen tegen hoogwater en wateroverlast. In Limburg en Friesland stijgt de belasting het hardst.
Medicijnen
"De komende jaren moet er geïnvesteerd worden omdat het klimaat verandert. Maar ook de kosten voor waterzuiveringsinstallaties stijgen. Zo wordt het steeds duidelijker hoe schadelijk medicijnstoffen in het water zijn, die moeten gefilterd worden", legt Hoeben uit. Zij onderzoekt belastingen van lagere overheden aan de Rijksuniversiteit Groningen.
"Een aantal waterschappen noemt die extra investeringen als reden voor de belastingstijging, maar kennelijk hebben ze daar nog niet allemaal in geïnvesteerd. Dan kun je verwachten dat de belastingen nog verder stijgen, al blijft dat koffiedik kijken."
Gaat de waterschapsbelasting ook wel eens omlaag? "Bij individuele waterschappen gebeurt dat wel eens. Maar hoe laag de belasting ook is, je hebt altijd inflatie en als daarvoor gecorrigeerd wordt, gaat het bedrag dus omhoog."
Sexy
De hogere belastingen moeten we volgens Hoeben wel in perspectief zien. "Het lijkt alsof we allemaal weer kaalgeplukt worden, maar het is nog steeds zo dat we veel meer belasting aan de rijksoverheid betalen."
Wie alleen van de waterschappen hoort als er belasting betaald moet worden, zal er weinig sympathie voor op kunnen brengen. Maar dat is geen reden om het hele systeem op de schop te gooien, vindt ze. "Waterbeheer is gewoon niet sexy, maar moet wel gebeuren", zegt Hoeben.
"En als we dat het rijk laten doen, moet zij afwegen of het geld naar de zorg, het onderwijs of de dijken gaat. Zoals het nu gaat, komt er tenminste genoeg geld binnen dus er is heel veel voor te zeggen om het te houden zoals het is."