Premier Hun Sen heet de passagiers van de Westerdam welkom EPA

Na bijna twee weken extra aan boord van het Nederlandse cruiseschip de Westerdam zijn de eerste passagiers eindelijk aan wal gegaan, in Cambodja. Op de pier van kustplaats Sihanoukville werden ze met open armen ontvangen door premier Hun Sen.

Uit angst voor het coronavirus was het schip van de Holland America Line geweigerd in Thailand, Taiwan, de Filipijnen en Japan. Maar de stemming bij het ontvangst in Cambodja was feestelijk. Er klonk luid gejuich en niet alleen van de bijna 1500 passagiers, onder wie 91 Nederlanders.

Alle opvarenden waren opgelucht weer op de wal te staan:

Westerdam-passagiers aan wal: 'Het was een gouden gevangenis'

"Hoe geweldig is het om hier te zijn", zegt de Australische Anne Marie Melon tegen een verslaggever van persbureau AP. "Hartelijk bedankt premier, je hebt een goed hart." Hun Sen liet de Westerdam aanmeren uit humanitaire overwegingen, zei hij eerder op de dag.

De Nederlandse Flip Knibbe is nog niet van boord, zo vertelde hij in een videoboodschap:

Nederlanders nog steeds aan boord van cruiseschip de Westerdam

De autoritaire premier is al 35 jaar aan de macht en heeft een sterke band met China. Als een van de weinige Aziatische landen legde Cambodja het vliegverkeer met China niet stil vanwege het virus. Van corona-angst wil de premier niets weten: hij heeft gedreigd om journalisten en functionarissen die gezichtsmaskers dragen het land uit te zetten.

Hun Sen had bloemen bij zich voor de passagiers:

Alle passagiers hebben aan boord van de Westerdam een korte medische controle ondergaan. Zo'n twintig passagiers zijn echt getest op het virus, omdat ze ziektesymptomen vertoonden. Uiteindelijk bleek dat geen van hen besmet was.

Naar verwachting gaat het nog een groot deel van de dag duren voordat iedereen van boord is. De komende dagen reizen de passagiers naar de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh om vanaf daar weer naar huis te gaan.

Duizenden nieuwe gevallen in China

China heeft bekendgemaakt dat er de afgelopen 24 uur ruim 5000 nieuwe besmettingen zijn geregistreerd. Daarmee komt het totaal op 63.581.

In het epicentrum van de uitbraak, de provincie Hubei, zijn 116 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het virus gemeld. Het totale dodental in China komt daarmee op 1380.

STER reclame