Hakim Ziyech en Daley Blind zijn weer terug bij Ajax NOS

Ajax heeft zich voor de halve finales van de KNVB-beker geplaatst. De winnaar van afgelopen seizoen kende in Arnhem weinig moeite met Vitesse: 3-0.

In de halve finales, die begin maart op het programma staan, speelt Ajax tegen de winnaar van het duel Go Ahead Eagles-FC Utrecht (donderdag 18.30 uur).

Bij Ajax zat Daley Blind voor het eerst dit jaar weer bij de wedstrijdselectie. Bij de verdediger werd eind vorig jaar een ontsteking aan de hartspier geconstateerd. Hij begon op de bank.

Daar zat ook Hakim Ziyech, van wie woensdag bekend werd dat hij in de zomer naar Chelsea vertrekt. Hij is hersteld van een spierblessure, die hem een kleine maand aan de kant hield.

Daley Blind maakt in Arnhem zijn rentree in de wedstrijdselectie Pro Shots

Het duel in de goed gevulde Gelredome begon flitsend. Binnen de minuut was er gevaar voor beide goals. Vitesse-doelman Remko Pasveer was bij de les na een schot van Lassina Traoré en aan de andere kant voorkwam Nicolás Tagliafico dat Tim Matavz kon uithalen.

Babel scoort

Oussama Tannane dwong André Onana tot een redding met een afstandsschot, waarna het spektakel gedaan was. Na een halfuur wakkerde het vuur in Arnhem weer even aan.

Na een afgeslagen corner van Vitesse counterde Ajax snel en rondde Ryan Babel na een mooie combinatie tussen Traoré en Donny van de Beek kundig af. Het was voor Babel zijn eerste doelpunt in de KNVB-beker sinds september 2012.

Traoré en Babel vieren feest in Arnhem Pro Shots

Na de pauze zorgde Vitesse, vooral via dribbelaar Bryan Linssen, soms voor dreiging. Ajax bleef echter simpel overeind en Ryan Gravenberch verdubbelde de marge na een vloeiende aanval.

Rentree Blind en Ziyech

In de slotfase maakten Blind en Ziyech na een langdurige afwezigheid hun rentree bij Ajax, dat na ingrijpen van de VAR nog een strafschop kreeg. Armando Obispo maakte hands. Dusan Tadic bleef oog in oog met Pasveer koel.

Vitesse eindigde de wedstrijd met tien man. Matavz kreeg een tweede gele kaart na kritiek op arbiter Bas Nijhuis.

Applaus voor Blind

Na afloop ging het vooral over de rentree van Blind, die bij zijn invalbeurt ook applaus kreeg van de supporters van Vitesse. "Het was een heerlijk gevoel om weer aan de zijlijn te staan en er vervolgens in te komen", sprak Blind.

Blind over 'heerlijke terugkeer' en 'fantastische transfer' Ziyech

De routinier hoopt snel meer minuten te maken. Bijvoorbeeld zondag, wanneer Ajax thuis speelt tegen hekkensluiter RKC. "Ik ben nog niet optimaal wedstrijdfit, maar voel me goed en het zit er dik in dat ik dan weer speelminuten krijg."

Blind ging ook in op de op handen zijnde transfer van Ziyech naar Chelsea. "Als dat zo is, dan is het een prachtige overgang. Hakim kan het niveau zeker aan, dat heeft hij in de Champions League om Stamford Bridge al wel laten zien."

Bij dat krankzinnige duel (4-4) eiste Ziyech de hoofdrol op met panklare assists en een treffer uit een weergaloze vrije trap.

Statistieken Vitesse-Ajax

STER reclame