Daley Blind krijgt rood

Negen Ajacieden houden punt over aan knotsgek duel met Chelsea

Ajax heeft in een krankzinnige wedstrijd met 4-4 gelijkgespeeld tegen Chelsea. Een 4-1 voorsprong op Stamford Bridge werd weggegeven, na rode kaarten voor Daley Blind en Joël Veltman.

Twintig minuten moest Ajax het met negen man doen en daarin scoorde Chelsea twee keer. De Londenaren kwamen vlak voor tijd zelfs op 5-4, maar die treffer werd afgekeurd. Alsof er nog niet genoeg was gebeurd.

Met negen man sleepte Ajax een punt uit het vuur en daardoor staan de Amsterdammers in groep H nu op zeven punten, net als Chelsea. Valencia, dat met 4-1 won van Lille, heeft eveneens zeven punten.

Op 27 november gaat Ajax op bezoek bij Lille.

Groep H

Ajax 4-7 (10-5)
Chelsea 4-7 (7-6)
Valencia CF 4-7 (6-5)
Lille OSC 4-1 (3-10)

Trainer Erik ten Hag gaf in het Champions League-duel de voorkeur aan Noussair Mazraoui als rechtsback en startte met David Neres als rechtsbuiten, waardoor Hakim Ziyech op '10' begon.

Bliksemstart

Het duurde niet lang alvorens de wedstrijd ontbrandde. Na twee minuten slingerde Quincy Promes een vrije trap vanaf links voor het doel van Chelsea, waar Tammy Abraham met een lichte touché zijn eigen keeper Kepa Arrizabalaga passeerde.

Quincy Promes viert zijn eerste goal

Een bliksemstart voor Ajax, dat enkele minuten later opnieuw kon beginnen. Christian Pulisic ging na contact met de inglijdende Joël Veltman naar de grond en kreeg een terechte penalty. Jorginho klaarde vervolgens de klus.

Ziyech eist hoofdrol op

Na gevaarlijke momenten voor beide doelen, met een afgekeurde buitenspelgoal van Abraham en een over geschoten bal van Dusan Tadic, greep Ajax weer het initiatief. Met Ziyech in de hoofdrol.

De begaafde linkspoot bereikte met een prachtige voorzet vanaf rechts Promes, die met het hoofd keeper Kepa kansloos liet. Tien minuten voor de pauze deed Ziyech het maar zelf. En hoe.

De bal lag kort bij de cornervlag, maar dat belette Ziyech niet om uit een schier onmogelijke hoek Kepa te verrassen. Daarbij kreeg hij enige hulp van de tweede paal en de neus van Kepa, maar dat deed niets af aan de schoonheid van de treffer.

Hakim Ziyech na zijn weergaloze vrije trap

Chelsea gaf kort na rust even gas in de hoop snel de aansluitingstreffer te forceren. Kurt Zouma (over) en Abraham (redding André Onana) kwamen dichtbij, maar de 2-3 bleef uit. In plaats daarvan schoot Donny van de Beek diagonaal binnen, op aangeven van Ziyech.

Daarmee leek de wedstrijd gespeeld. Chelsea gaf echter niet op en kwam na ruim een uur door een intikker van César Azpilicueta, op randje buitenspel, op 2-4.

Krankzinnig slotfase

Dat bleek het startsein voor een krankzinnige slotfase, waarin Ajax rood kleurde. Daley Blind kreeg (achteraf) zijn tweede gele kaart na een charge op Abraham en in de doorlopende aanval, na voordeel van scheidsrechter Gianluca Rocchi, maakte Veltman hands in het strafschopgebied.

Penalty plus tweede geel voor de centrale verdediger. Jorginho schoot raak vanaf de stip: 3-4.

Bekijk hieronder de reacties na afloop van Erik ten Hag en Quincy Promes.

Ten Hag greep in en bracht Perr Schuurs en Edson Álvarez voor Neres en Ziyech. Chelsea maakte echter snel de gelijkmaker. Zouma kopte op de lat, maar de rebound werd binnengeschoten door Reece James.

Het leek nog erger te worden voor de Amsterdammers na een goal van Azpilicueta. Op advies van de VAR werd de 5-4 teruggedraaid wegens hands van Abraham. Aan de overzijde dwong Álvarez Kepa nog tot een redding. Onana redde knap op een inzet van Batshuayi.