Umm al-Fahm
NOS Nieuws

Arabische Israëliërs vrezen bestaan onder Palestijnse staat volgens vredesplan Trump

  • Ties Brock

    correspondent Israël/Palestijnse gebieden

  • Ties Brock

    correspondent Israël/Palestijnse gebieden

Het is een van de meest omstreden paragrafen in het Israëlisch-Palestijnse vredesplan van de Amerikaanse president Trump: zo'n tien Arabische steden en dorpen in Israël zouden onderdeel worden van de nieuwe staat Palestina. De meeste inwoners van het gebied zien dat niet zitten en zeggen dat ze liever onder Israëlisch bestuur blijven.

"Door mijn Israëlische identiteitskaart mag ik hier stemmen en kan ik vrij reizen", zegt Abdellatif Agbaria. Hij is bedrijfsleider in een meubelzaak in de stad Umm al-Fahm, die mogelijk onder Palestijns gezag zou komen. "Hier leef ik tenminste niet in een gevangenis, zoals de Palestijnen aan de andere kant van de muur."

Twee weken geleden presenteerde Trump zijn langverwachte plan voor vrede tussen Israël en de Palestijnen. De Israëlische premier Netanyahu juichte het toe, terwijl de Palestijnse president Abbas het direct naar de prullenbak verwees. Volgens het Amerikaanse voorstel mag Israël grote delen van de bezette Westelijke Jordaanoever annexeren, waaronder Oost-Jeruzalem.

Correspondent Ties Brock sprak met inwoners van de Arabische stad Umm al-Fahm:

Weerstand tegen Trumps plan voor Israël: aan welke kant komt Umm al-Fahm?

In ruil daarvoor zouden de Palestijnen delen van Israël aan hun grondgebied mogen toevoegen. Bijvoorbeeld een tiental dorpen en steden met een van oorsprong Palestijnse bevolking: de zogenoemde "Arabische Driehoek" in Israël. In die plaatsen wonen ruim 300.000 Arabische, of Palestijnse Israëliërs. De krant Haaretz maakte een kaartje met de gebieden waar het om gaat.

Het Amerikaanse plan benadrukt dat de meeste inwoners van dit gebied zichzelf identificeren als Palestijns en suggereert "dat de grenzen van Israël zo worden hertekend dat de gemeenschappen in de Driehoek onderdeel worden van de staat Palestina".

De meeste inwoners van dit gebied houden hun hart vast. "Ik voel mijzelf zeker Palestijns, al ben ik Israëlisch staatsburger", zegt fabrieksarbeider Ali Mahjneh uit Umm al-Fahm. "Maar dat betekent niet dat ik onder Palestijns bestuur wil komen. In Israël liggen de salarissen veel hoger."

Ook bedrijfsleider Agbaria van de meubelzaak vreest voor de economische gevolgen: "We zouden worden afgesloten van al onze klanten. Dit plan is het doodvonnis voor alle bedrijven hier in de regio."

Eerdere plannen

Het is niet de eerste keer dat het plan voor een zogenoemde land swap op tafel ligt. Al in 2004 stelde de rechtse Israëlische politicus Avigdor Lieberman een vergelijkbare hertekening van de grenzen voor. Dat de regering-Trump het nu voorstelt, komt volgens Israëlische media uit de koker van premier Netanyahu.

Andere politici in Israël zijn minder enthousiast. Oppositiepartij Blauw en Wit, met 33 zetels de grootse partij in het parlement, liet weten geen afstand te willen doen van de Arabische delen van Israël, ook al ondersteunt partijleider Benny Gantz het vredesplan van Trump in grote lijnen.

Dit plan is racistisch.

parlementariër Yousef Jabareen

De felste oppositie voert de Arabische Gemeenschappelijke Lijst, de derde partij in het parlement. "Dit plan is racistisch", zegt parlementariër Yousef Jabareen, die zelf in de Driehoek woont.

"Het doel is om de Arabische minderheid in Israël te verkleinen zodat onze invloed afneemt. Bovendien levert het voorstel van Trump ook helemaal geen Palestijnse staat op. Er blijft niet veel meer over dan een soort Bantoestan, zoals in Zuid-Afrika onder de Apartheid."

Veel landen hebben de afgelopen weken kritisch gereageerd op de inhoud van het Amerikaanse vredesplan. De Europese Unie liet weten kernelementen ervan, zoals de annexatie van Israëlische nederzettingen op de Westoever, niet te accepteren. Ook de Arabische Liga en de Afrikaanse Unie hebben het plan afgekeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl