Palestijnen kijken naar de persconferentie van Trump AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn vredesplan voor het Midden-Oosten gepresenteerd. Met wat hij noemt de "deal van de eeuw" wil hij het Israëlisch-Palestijnse conflict oplossen. De voorstellen oogsten zowel lof als woede.

Benjamin Netanyahu, de Israëlische premier, was vooraf al enthousiast over het plan van Trump. Hij is klaar om "geschiedenis te schrijven". Ook de Israëlische oppositieleider Benny Gantz ziet het plan als "een belangrijke en historische mijlpaal".

Samenzwering

Maar de Palestijnse president Abbas spreekt van een "samenzwering" en wijst het af. "Ik zeg tegen Trump en Netanyahu: Jeruzalem is niet te koop", zei Abbas. "Onze rechten zijn niet te koop en niet onderhandelbaar."

"Ik kan dit geen vredesplan noemen", zei de Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat voorafgaand aan de presentatie in een interview met de NOS. Hij noemt het plan niet de deal, maar "het bedrog van de eeuw".

De Palestijnen willen niets weten van het Amerikaanse plan:

Niet iedereen is blij met Trumps 'deal van de eeuw'

De islamitische terreurbeweging Hamas, die de macht heeft in Gaza, wijst de "samenzweringen" die het ziet in het plan af. "Alle opties staan open", zei een woordvoerder tegen persbureau AP. "De Israëlische bezetting en de Amerikaanse regering zullen verantwoordelijkheid moeten dragen voor wat ze hebben gedaan."

Serieus voorstel

Een woordvoerder van het Iraanse regime omschrijft het plan als "een deal tussen het Zionistische regime en Amerika". "Dit is geen vredesplan maar een plan van dwang en sancties."

Egypte daarentegen vraagt aan de Palestijnen om het plan nauwkeurig te bestuderen. De Verenigde Arabische Emiraten zeggen de inspanningen van de Verenigde Staten te waarderen.

EU-buitenlandchef Josep Borell zegt dat de Europese Unie het voorstel nader zal bekijken. Het plan biedt volgens hem wel de mogelijkheid om de vredesonderhandelingen weer vlot te trekken.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Raab moedigt Israël en de Palestijnse Autoriteit aan om de voorstellen te overwegen en te kijken of het een eerste stap kan zijn naar nieuwe vredesonderhandelingen. "Dit is duidelijk een serieus voorstel, waar veel tijd en moeite in zit", zei Raab.

STER reclame