Ook bij de Waalkade in Nijmegen staat het water hoog
NOS Nieuws

Hoogwater op verschillende plekken in het land, 'geen reden tot onrust'

Op verschillende plekken in Nederland zijn maatregelen getroffen wegens de hoge waterstanden in Nederlandse rivieren. Vooral het noorden en het westen van het land kampen met wateroverlast.

Het waterschap in Friesland heeft een aantal keermuren afgesloten vanwege het hoge water. Zo is bij Harlingen de keermuur afgesloten en zijn de schuiven van de zeegemalen dichtgegaan.

In het Winschoterdiep en het Eemskanaal staat het waterpeil zo'n twintig centimeter hoger dan normaal. Ook daar worden watergangen afgesloten om te zorgen dat het waterpeil in de sloten en kleinere kanalen niet verder kan stijgen.

Gelderland

Werknemers van steenfabriek Wienerberger in het Gelderse Echteld moeten improviseren. De fabriek ligt in een uiterwaard waardoor de weg onbegaanbaar is. Met een amfibievoertuig worden de werknemers gebracht en gehaald.

En dat is een hele onderneming. "Hartstikke leuk, zo'n ritje", zegt een van hen tegen Omroep Gelderland. Maar sommigen gaan toch liever gewoon met de auto. "De eerste keer is leuk, maar nu heb ik het wel gezien zo onderhand."

Zo gaat dat: in een amfibievoertuig naar je werk:

Met een amfibie naar het werk: hoog water in Gelderland

In de Lek bij Schoonhoven in Zuid-Holland staat het water zo hoog dat de pont niet meer kan varen omdat de veerstoepen onbereikbaar zijn geworden. De laatste keer dat dit gebeurde was 25 jaar geleden tijdens het hoogwater in 1995, schrijft RTV Rijnmond.

Natuurgebied de Biesbosch is bijna helemaal ondergelopen. Een gebied naast De Biesbosch werd vijf jaar geleden ontpolderd, om als doorloopgebied te fungeren voor de rivier De Merwede.

Minder overlast in regio Rotterdam

De verwachte piek van het hoogwater in Dordrecht is niet zo hoog geworden als verwacht. Gisteren kwam het water daar tot 2.23 meter boven NAP. Voor vanochtend werd een piek van 2.26 meter verwacht, maar die bleef uit.

Ook in Zwijndrecht, Rotterdam, Vlaardingen en Maassluis liepen kades onder. De gemeente Rotterdam waarschuwde mensen gisteren voor hoogwater bij met name het Noordereiland. Het water stond vandaag opnieuw hoog, maar minder hoog dan verwacht. De overlast viel ook daar volgens RTV Rijnmond mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl