In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Dordrecht zet zandzakken in tegen overstromingen door hoogwater

Door de hoge waterstand lopen kades in Dordrecht onder water. De gemeente probeert het water met zandzakken buiten panden langs de kade te houden.

Bewoners van de lager gelegen panden krijgen het advies alert te blijven. Ook is aan bewoners gevraagd om hun auto weg te halen, meldt Rijnmond.

Bekijk hier de beelden uit Dordrecht.

Zandzakken voor de deur in Dordrecht

Het water staat volgens een laatste meting van Rijkswaterstaat op zo'n 2,2 meter boven NAP. Volgens de burgemeester zijn de risico's beperkt.

Meerdere plaatsen in de regio hebben last van hoogwater. Ook in Rotterdam en Zwijndrecht zijn straten ondergelopen.

Het hoogwater is het gevolg van een combinatie van het door de storm versterkte springtij, en de hoge waterstanden in de rivieren door overvloedige regenval in Duitsland en Zwitserland. "Als het te erg wordt, kunnen we besluiten de Maeslantkering te sluiten", zegt Michel de Vos van Rijkswaterstaat. Dat gebeurt alleen als het waterpeil 3 meter boven NAP staat. "Het is nu veilig. Alles verloopt nog volgens de draaiboeken."

De Oosterscheldekering, de Haringvlietsluizen en de Hollandse IJsselkering zijn wel gesloten. De Hollandse IJsselkering blijft mogelijk tot woensdag dicht. Het is nog niet bekend hoe lang de andere keringen dicht blijven.

  • Bert van der Schaar
    Hoogwater in Dordrecht
  • Bert van der Schaar
    Hoogwater in Dordrecht
  • Bert van der Schaar
    Hoogwater in Dordrecht

Overlast door harde wind

In Krimpen aan den IJssel zijn drie straten afgesloten vanwege de weersomstandigheden. Door de harde wind dreigen zonnepanelen van twee flatgebouwen te vallen.

Op de gebouwen liggen 500 zonnepanelen. Het is niet bekend hoeveel loszitten. Een helikopter van de politie heeft samen met de brandweer onderzoek gedaan op het dak.

Een bedrijf uit Antwerpen gaat de panelen samen met een specialistisch hoogtereddingsteam van de brandweer verwijderen. Tot dat is gebeurd, zijn de straten afgesloten en krijgen bewoners van de flat en omwonenden het advies om binnen te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl