Kippen in een stal in een pluimveebedrijf. Vanaf vannacht geldt een ophokplicht
NOS Nieuws

Ophokplicht voor pluimveebedrijven, kippen moeten zeker vier weken binnen blijven

Vanaf middernacht geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle commerciële pluimveebedrijven. Dat is besloten naar aanleiding van een recente besmetting bij een hobbyboer in Bretzfeld in Baden-Württemberg in Duitsland. De maatregel geldt voorlopig voor vier weken.

Minister Schouten van Landbouw schrijft aan de Tweede Kamer dat het besluit is genomen omdat de dreiging vanuit Duitsland is toegenomen.

De Nederlandse pluimveesector vroeg weken geleden al om een ophokplicht nadat rond de jaarwisseling de eerste berichten uit Polen over vogelgriep waren opgedoken. De minister vond dat de situatie toen nog geen aanleiding gaf om een ophokplicht in te stellen.

Maar de kans dat de besmetting ook naar ons land komt, wordt nu hoger ingeschat dan enkele weken terug.

De maatregel geldt niet voor hobbykippen. Mensen met een paar kippen of andere vogels mogen zelf beslissen of ze hun dieren binnen houden.

Pluimveehouder Theo Bos heeft er een dubbel gevoel bij:

'De consument verwacht dat kippen buiten lopen'

Vrije-uitloopeieren mogen tijdens ophokplicht verkocht worden met vrije-uitlooplabel, ook als de kippen binnen hebben gezeten. Dat geldt tot zestien weken na het instellen van de ophokplicht.

Inmiddels zijn uitbraken gemeld uit meerdere landen in Midden- en Oost Europa waaronder Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Tsjechië, Duitsland en Oekraïne. De situatie daar is nog steeds zorgelijk, schrijft Schouten.

Ook zijn er eerder twee dode besmette wilde vogels gevonden, één in Polen en één in Duitsland vlakbij de Poolse grens. In Duitsland is tot nu toe één geval van vogelgriep bij gehouden pluimvee gevonden.

Over vier weken wordt de situatie opnieuw bekeken en besloten of de ophokplicht van kracht blijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl