In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Schouten: nog geen ophokplicht voor pluimvee

In Nederland komt nog geen ophokplicht voor pluimvee. In Oost-Europa is de vogelgriep uitgebroken en de Nederlandse pluimveesector is bang dat de besmettelijke dierenziekte naar Nederland komt.

Minister Schouten vindt een ophokplicht nog niet nodig. Deskundigen houden de situatie nauwlettend in de gaten, zegt zij. Maandag wordt opnieuw bekeken hoe het ervoor staat. De minister noemt de manier waarop het vogelgriepvirus zich verspreidt in Europa wel "zorgelijk".

Meldingen

Pluimveeorganisaties vragen vandaag gezamenlijk in een brief aan minister Schouten om een ophokplicht.

Rond de jaarwisseling kwamen meldingen van de vogelgriep uit Polen. Sindsdien is het virus ook opgedoken in Hongarije, Slowakije en Roemenië. "Het probleem is al behoorlijk groot", zegt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi).

"Het virus breidt zich in Polen uit richting de Duitse grens. Dus het komt onze kant op. Inmiddels is het virus ook vastgesteld bij een wilde vogel en die laat zich niet tegenhouden door de maatregelen die we kunnen nemen", zegt hij tegen RTV Oost.

Daarmee doelt Oplaat op het extra reinigen en ontsmetten van bijvoorbeeld vrachtwagens. Dat gebeurt al, maar dat vind hij niet genoeg. Daarom moet het pluimvee dat buiten loopt wat hem betreft direct worden opgehokt. "De tijd begint te dringen. Ik maak me grote zorgen."

Sneeuw

Het ministerie benadrukt dat de najaarstrek van de vogels volgens deskundigen voorbij is. "De vogels blijven nu op de plek waar zij zijn, tenzij ze door de strenge vorst of sneeuw verder moeten trekken omdat voedsel onbereikbaar wordt", laat het ministerie weten.

Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), zegt dat boeren op hun hoede zijn. "Zeker nu er volgende week een koudefront is voorspeld in het oosten. Dan heb je kans dat wilde vogels naar Nederland trekken. Ze kunnen het virus met zich meedragen. Het virus is erg actief en het verspreidingsgebied groot."

Advertentie via Ster.nl