Kustwacht Nederland

Opnieuw heeft een schip containers verloren in de Noordzee boven de Waddeneilanden. Volgens de Kustwacht raakte het Nederlandse schip OOCL Rauma enkele tientallen kilometers ten noorden van Ameland zeven containers kwijt. Het was op weg van Finland naar Rotterdam.

De Rauma voer op de zuidelijke vaarroute. Op de route is veel kritiek. Bewoners van de Waddeneilanden vinden dat schepen te dichtbij komen. De MSC Zoe, die begin vorig jaar 345 containers verloor, voer daar ook.

Voor zover bekend zijn zeker twee van de containers nog dicht. Daarin zit papier. Dat geldt ook voor een container die wel open is. Er wordt uitgezocht wat er in de andere containers zit, meldt RTV Noord.

Kustwacht Nederland

Het overige scheepvaartverkeer is gewaarschuwd voor de in het water gevallen containers.

Het gebeurt een enkele keer vaker dat een schip containers verliest. De inhoud van de containers die de MSC Zoe verloor, veroorzaakte een ecologische ramp in de Noordzee en aan de Waddenkust.

Te veel risico

Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog vindt dat er ook nu te veel risico is genomen. "De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft naar aanleiding van de containerramp met de MSC Zoe geadviseerd om de zuidelijke vaarroute niet meer te gebruiken bij zwaar weer, omdat er dan te veel risico is op ongelukken." Volgens haar kan de Kustwacht de scheepvaart alleen meer dringend adviseren om via een andere route te varen, maar kan het besluit niet worden afgedwongen.

"Toen het zondag begon te stormen, ben ik gelijk begonnen met het vragen van aandacht voor de situatie. Er zouden vijf schepen via de zuidelijke route gaan. De Kustwacht heeft geadviseerd het niet te doen. Vier schepen zijn omgevaren. Eentje ging toch, gelukkig ging dat goed."

Morgen wordt het containerschip verder onderzocht.

STER reclame