De Iraanse aanval richtte veel schade aan, maar er vielen geen doden AFP

Bij de Iraanse vergeldingsaanval vorige maand op een militaire basis in Irak hebben meer dan honderd Amerikanen licht hersenletsel opgelopen. Het gaat in veel gevallen om een hersenschudding die later aan het licht is gekomen.

Direct na de aanval op 8 januari zei president Trump dat er geen gewonden waren. Later bleken toch enkele tientallen militairen klachten te hebben. Dat aantal liep steeds verder op en nu staat de teller op 109.

Niet erg serieus

Het zou gaan om zogeheten traumatisch hersenletsel (THL), waarbij bijvoorbeeld een harde knal het hersenweefsel beschadigt. Bij een milde vorm komen symptomen pas na enige tijd aan het licht, zei het Pentagon eerder. Het letsel is niet uitzonderlijk: in de afgelopen 20 jaar is bij ruim 400.000 Amerikaanse militairen de diagnose THL gesteld.

Volgens het Pentagon is bijna driekwart van de gewond geraakte militairen weer aan het werk. De rest wordt in Duitsland of de VS behandeld.

Vorige maand zei Trump geen reden tot zorgen te hebben. "Het is niet erg serieus vergeleken met ander letsel dat ik heb gezien", zei hij op een persconferentie. Een Republikeinse senator heeft het Pentagon gevraagd om meer helderheid over de zaak te geven.

Iraanse vergelding

Bij de Iraanse aanval vielen geen doden omdat de Amerikanen op de Iraakse basis Ain al-Asad tijdig dekking konden zoeken. Ook liep niemand zichtbaar letsel op. Volgens het Amerikaanse leger kan het soms wel twee jaar duren voordat hersenletsel aan het licht komt.

De aanval was een vergelding voor de dood van de Iraanse generaal Soleimani, die een paar dagen eerder omkwam bij een Amerikaanse drone-aanval in Irak.

STER reclame