Parasite viert feest
NOS NieuwsAangepast

Parasite schrijft geschiedenis, ook Oscars voor Phoenix en Zellweger

Parasite heeft filmgeschiedenis geschreven bij de Oscars. De Zuid-Koreaanse tragikomedie won als eerste niet-Engelstalige film Beste Film, de belangrijkste categorie. De film was genomineerd voor zes Oscars, een ongekend hoog aantal voor een buitenlandse film.

Regisseur Bong Joon-ho was al blij toen hij aan het begin van de avond zijn Oscar voor Beste Script in ontvangst mocht nemen. Nadat hij daarna nog een keer had mogen opkomen voor Beste Buitenlandse Film, sloot hij af met de mededeling: "Ik ben klaar om te gaan drinken. Tot de volgende ochtend."

Onderaan dit artikel staat een overzicht van alle winnaars.

Hoe persoonlijker, hoe creatiever.

De les van Bong Joon-ho

Tot ieders verrassing mocht hij daarna ook Beste Regie in ontvangst nemen, waarmee hij de gedoodverfde winnaar Sam Mendes van 1917 versloeg. Die film wist slechts drie van de tien nominaties te verzilveren.

In een dankwoord in het Koreaans herhaalde Bong een les die hij op de filmschool had geleerd: "Hoe persoonlijker, hoe creatiever." In het Engels onthulde hij dat dat motto afkomstig was van mede-genomineerde Martin Scorsese. Daarnaast bedankte hij collega-regisseur Quentin Tarantino, "die mijn films op zijn lijstjes zette toen ik nog niet bekend was in de VS".

Nieuwsuur interviewde Bong onlangs:

Parasite vertelt het verhaal van een arm gezin dat het leven van een rijke familie weet te infiltreren. De film won eerder al in Cannes de Gouden Palm. Afgelopen week werd het de meest bezochte Aziatische film ooit in Nederland, meer dan 200.000 mensen hebben hem al bezocht.

De filmmakers waren verrast toen ze hoorden dat ze een Oscar hadden gewonnen:

Parasite grote winnaar bij Oscars: 'uniek moment'

De verrassende winst van Parasite stond in contrast met de acteurscategorieën, die allemaal naar de voorspelde winnaars gingen. Joaquin Phoenix haalde met Joker een van de twee Oscars van die film binnen, een karig resultaat na elf nominaties (de andere Oscar was voor de muziek). Renée Zellweger won voor Judy (vrouwelijke hoofdrol) en Marriage Story leverde Laura Dern haar eerste Oscar (vrouwelijke bijrol) op.

"Deze film herinnerde mij eraan dat onze helden ons verenigen", zei Zellweger over haar vertolking van Judy Garland. "De besten onder ons inspireren ons het beste uit onszelf te halen." Ze herinnerde eraan dat Garland haar twee nominaties nooit kon verzilveren. "Maar dit draagt bij aan haar erfenis."

Laura Dern bedankte in haar speech haar ouders, de acteurs Bruce Dern en Diane Ladd, die ook nooit een gouden beeldje kregen. "Bedankt hiervoor, dit is het mooiste verjaardagscadeau ooit", voegde Dern er nog aan toe; ze wordt vandaag 52.

Persoonlijk dankwoord

Brad Pitt won zijn eerste Oscar als acteur voor zijn bijrol in Once upon a time... in Hollywood. Hij opende de avond met een politiek plaagstootje. "Ze zeiden dat ik maar 45 seconden heb voor mijn praatje; dat is 45 seconden meer dan John Bolton heeft gekregen van de Senaat", zei hij over de getuige die niet werd opgeroepen in president Trumps impeachment-proces.

Joaquin Phoenix had misschien het persoonlijkste dankwoord van de avond. "Ik ben een blaag geweest, egoïstisch, wreed soms, moeilijk om mee te werken. Ik ben dankbaar dat zovelen in deze zaal mij een tweede kans hebben gegeven. Dan zijn we op ons best."

Verder hield Phoenix een pleidooi voor verdraagzaamheid. "Of het nu gaat over genderongelijkheid, racisme, homorechten, rechten voor inheemse volken of dieren, het gaat om een strijd tegen ongerechtigheid, tegen het idee dat één natie, ras, volk of soort het recht heeft anderen ongestraft uit te buiten."

Joaquin Phoenix en Renée Zellweger nemen hun prijs in ontvangst:

Phoenix en Zellweger winnen Oscar voor Beste Acteur

De Nederlandse grimeur Arjen Tuiten greep naast een prijs. Zijn Maleficent 2 moest het voor Haar en Make-up afleggen tegen Bombshell, over de MeToo-affaires bij Fox News.

Musicalster Willemijn Verkaik mocht wel het podium op: zij was een van de tien internationale Elsa's die een lied uit de film Frozen II ten gehoren brachten. Verkaik nam het Duits voor haar rekening, omdat ze ook de zangstem van de Disney-koningin in dat land is. De Oscar ging echter naar Elton John.

Een nieuw nummer voor diens autobiografische Rocketman leverde de Britse zanger zijn tweede Oscarwinst op, 25 jaar na Can You Feel the Love Tonight uit The Lion King.

Diversiteit

Net als voorgaande jaren domineerde vooraf de discussie over het gebrek aan diversiteit onder de genomineerden. Er maakten opnieuw geen vrouwelijke regisseurs kans op een prijs, en maar één zwarte actrice.

Hier en daar werd er verwezen naar die lacune. "Denk er eens aan hoe de Oscars zijn veranderd. Bij de eerste editie in 1929 waren er nog geen zwarte acteurs genomineerd", stelde komiek Steve Martin. "Klopt," vulde collega Chris Rock aan, "en nu in 2020 is er één."

De IJslandse componist Hildur Guðnadóttir, die voor Joker won, pleitte voor meer diversiteit. "Aan de meisjes en vrouwen, moeders en dochters die muziek voelen opborrelen, alsjeblieft uit jezelf. We moeten jullie stem horen."

De Nieuw-Zeelandse regisseur Taika Waititi, zelf van Russisch-Joodse en Maori afkomst, droeg de script-Oscar die hij kreeg voor Jojo Rabbit op aan "alle inheemse kinderen die kunst willen maken, dansen en verhalen schrijven". "Wij leveren originele verhalen en ook wij kunnen het hier maken!"

 • AFP
  Winnaars Phoenix, Zellweger en Pitt
 • AP
  Renée Zellweger
 • AP
  Joaquin Phoenix
 • AFP
  Bong Joon-ho wint Beste Regie
 • AP
  Brad Pitt
 • Ap
  Laura Dern
 • AP
  Elton John en Bernie Taupin

Overzicht van Oscars

Categorie Winnaar
Film Parasite
Mannelijke hoofdrol Joaquin Phoenix - Joker
Vrouwelijke hoofdrol Renée Zellweger - Judy
Mannelijke bijrol Brad Pitt - Once upon a time... in Hollywood
Vrouwelijke bijrol Laura Dern - Marriage Story
Animatiefilm Toy Story 4
Camerawerk 1917
Kostuumontwerp Little Women
Regie Bong Joon-ho - Parasite
Documentaire American Factory
Korte documentaire Learning to skateboard in a warzone (if you're a girl)
Montage Ford v. Ferrari
Buitenlandse film Parasite
Make-up en haarstyling Bombshell
Filmmuziek Joker
Soundtrack I'm gonna love me again (Elton John) - Rocketman
Decorontwerp Once upon a time... in Hollywood
Korte animatiefilm Hair love
Korte film The Neighbor's Window
Geluidsmontage 1917
Geluid Ford v. Ferrari
Visuele effecten 1917
Scenario Parasite
Bewerkt scenario Jojo Rabbit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl