De SVP vreest dat het verbod tot een inperking van de vrijheid van meningsuiting
NOS NieuwsAangepast

Zwitsers stemmen voor extra bescherming lhbti-gemeenschap

Zwitserland heeft in een referendum voor een wet gestemd die het strafbaar maakt om mensen vanwege hun seksuele voorkeur of identiteit te discrimineren. De maatregel werd eind 2018 al aangenomen door het parlement, maar tegenstanders haalden genoeg handtekeningen op om de wet aan de Zwitserse bevolking voor te leggen in een referendum. Die organiseert Zwitserland geregeld en ze zijn bindend.

Volgens prognoses van de Zwitserse publieke omroep steunt 62 procent van de kiezers die hebben gestemd de anti-discriminatiewet.

Het is in Zwitserland al verboden om mensen te discrimineren op basis van ras, etniciteit en religie. Individuen binnen de lhbti-gemeenschap krijgen nu dezelfde bescherming. Discriminatie op basis van seksuele voorkeur is volgens de wet verboden en ook haatzaaien tegen deze groep valt eronder.

Het weigeren van een dienst vanwege de seksuele voorkeur van een klant mag ook niet meer. Te denken valt bijvoorbeeld aan een bakker die geen huwelijkstaart wil bakken voor een homostel.

Tegenstanders, waaronder de grootste partij van het land, de rechts-populistische SVP, voerden aan dat de lhbti-gemeenschap genoeg bescherming krijgt. Een aanvullende wet zou onnodig zijn. Ook vrezen de critici voor censuur; de vrijheid van meningsuiting zou door de wet beperkt worden.

'Grappen moeten kunnen'

"We weten niet eens of grappen over homo's nog wel zijn toegestaan", zei SVP-politicus Benjamin Fischer in de aanloop naar het referendum. "We wonen in een land met vrijheid van meningsuiting. Mensen moeten kunnen zeggen wat ze denken en vinden, ook als het een beetje dom of smakeloos is."

De Zwitserse Gereformeerde Kerken steunen de wet, maar andere religieuze organisaties, zoals de evangelische, zijn verdeeld. "Onze kerken willen alleen een man en vrouw trouwen. We willen de mogelijkheid hebben om dat te zeggen zonder dat we risico's lopen."

Groene, linkse en middenpartijen steunen de uitbreiding van de discriminatiewetgeving. Ze zeggen dat het niet zal leiden tot rechtszaken over religieuze overtuigingen of opmerkingen in de privésfeer.

Cola

Ook frisdrankmerk Coca-Cola mengde zich in de campagne voor het referendum. Het bedrijf had regenboogvlaggen met colaflesjes laten plaatsen op de voorpagina's van alle Zwitserse ochtendkranten. Op de vier flesjes wordt in het Engels, Duits, Frans en Italiaans steun uitgesproken voor de wet. De jongerenafdeling van de SVP deed een oproep aan mensen op om Coca-Cola te boycotten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl