NOS Nieuws

Duizenden Polen in Warschau de straat op om regering te steunen

Duizenden mensen zijn in Warschau de straat op gegaan om hun steun aan de regering in Polen te betuigen. Ze deden dat omdat ze het eens zijn met de omstreden hervorming van het rechtssysteem.

Door een nieuwe wet kan de regering rechters straffen of ontslaan die ingaan tegen het politieke gezag. De wet leidt tot verdeeldheid in Polen en ook onder mensenrechtenorganisaties en in Europees verband oogst de wet kritiek. Zo heeft Eurocommissaris Timmermans gezegd dat de Poolse regering niet langer de scheiding der machten respecteert.

Maar aanhangers van de regering vinden het een Poolse zaak waar de EU zich niet mee moet bemoeien.

Duizenden Polen betogen tegen Europese bemoeienis

Sinds de rechts-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) in 2015 aan de macht kwam, zijn meerdere hervormingen van het rechtssysteem doorgevoerd. Deze week zette president Duda zijn handtekening onder de wet waarvoor vandaag werd betoogd.

"Dit is ons grondwettelijk recht. Wat de ambtenaren van de EU doen is machtsmisbruik. Ze hebben geen enkel recht om zich te bemoeien met ons rechtssysteem", zei de organisator van de manifestatie.

'Orde in de chaos'

Hij riep de regering op om niet toe te geven aan de kritiek van de Europese Unie. Volgens de betogers schept de wet orde in het chaotische rechtssysteem in het land. De corruptie onder rechters die sinds het communistische tijdperk werken, moet volgens hen worden opgeruimd.

Vorige maand kwamen Poolse rechters in actie tegen de regering. Ze vrezen voor hun onafhankelijkheid. Op de stille tocht kwamen ook collega's uit twintig andere landen af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl