NOS NieuwsAangepast

Maatregelen om storm Ciara, ook in buitenland code oranje

Vanwege de naderende storm Ciara geldt vandaag vanaf het einde van de middag in het hele land code oranje. Vanaf 10.00 uur is code geel van kracht vanwege de aantrekkende wind, en in de loop van de dag wordt dat dus opgehoogd.

Het is zeer uitzonderlijk dat code oranje voor alle provincies wordt uitgegeven, zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. Vanaf 16.00 uur geldt code oranje voor Noord-Holland, Friesland, het Waddengebied en het IJsselmeer. In de andere provincies gaat de waarschuwing pas in de avond in.

Er zijn verschillende maatregelen genomen als voorbereiding op de storm. Zo heeft KLM veertig Europese vluchten geschrapt op Schiphol. Het gaat om twintig inkomende en twintig uitgaande vluchten. Mensen die vandaag, maandag of dinsdag met KLM vliegen via Schiphol, kunnen hun reis uitstellen tot uiterlijk 18 februari zonder extra te hoeven betalen.

Verder houdt rederij Doeksen, die de veerdienst met Terschelling en Vlieland verzorgt, bijna alle schepen aan de kade. Alleen 's ochtends varen er in totaal vier boten.

Rijkswaterstaat waarschuwt dat weggebruikers met een caravan, aanhanger of vouwwagen niet de weg op moeten gaan. Dat advies geldt vanwege de zware windstoten ook voor lege vrachtwagens.

Treinen

ProRail en de Nederlandse Spoorwegen nemen vooralsnog geen grote maatregelen. Ze laten de treinen vanochtend volgens dienstregeling rijden, maar houden volgens een woordvoerder de situatie goed in de gaten.

Wel zijn vanaf 14.00 uur enkele intercity-ritten tussen Den Helder en Zaandam geschrapt en schakelt spoorbeheerder ProRail extra hulplocomotieven en storingsmonteurs in.

De KNVB heeft besloten alle voetbalwedstrijden af te gelasten, zowel in de eredivisie als in de amateurcompetities. De bond zegt dat het onverantwoord is om voetballers te laten spelen en mensen van en naar stadions en sportcomplexen te laten komen. De KNVB bekijkt de komende week wanneer de wedstrijden worden ingehaald.

Met name in de kustgebieden worden zeer zware windstoten verwacht:

Ook in het buitenland worden voorzorgsmaatregelen genomen. Zo gaat een groot hardloopevenement in Londen, de Winter Run 10K, niet door. 25.000 mensen zouden daaraan meedoen. Verschillende parken in de stad, waaronder Hyde Park, blijven dicht en in de rest van Groot-Brittannië rijden er minder treinen.

Ook in Ierland is een groot evenement afgelast. De stad Galway wilde gisteravond vieren dat de stad dit jaar de Culturele Hoofdstad van Europa is, maar vanwege het slechte weer ging dat niet door. In België zijn net als in Nederland alle voetbalwedstrijden op het hoogste niveau geschrapt en blijven parken gesloten.

Zware storm op komst

"De weerkaarten laten zien dat de windvlagen ons behoorlijk parten kunnen gaan spelen", zegt Diana Woei van Weerplaza. Aan het eind van de ochtend wordt de wind in het noordwestelijk kustgebied hard of stormachtig. "Dan zou er later in de middag langs de hele westkust een storm kunnen staan met windkracht 9, misschien wel windkracht 10. Dat is een zware storm."

Het kan zijn dat er dan windstoten zijn van ruim 120 kilometer per uur. Ook in het binnenland is het onstuimig, met windkracht 7 of 8. In de avond trekt een gebied met zware regenval van het noordwesten naar het zuidoosten. Dan kunnen er windstoten van 140 kilometer per uur ontstaan.

In Baarn wordt morgen een markt afgelast vanwege de storm

De wind neemt in de loop van de avond in het noordwesten langzaam af, maar in Limburg blijft het dan zeer onstuimig. Ook maandag waait het hard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl