NOS Nieuws

NK Tegenwindfietsen klaar voor storm Ciara: 'Dit is waar we het voor doen'

Het NK Tegenwindfietsen zondag afgelasten vanwege storm Ciara? Juist niet, zegt organisator Robrecht Stoekenbroek (voorlopig). "Dit is waar we het voor doen."

Bij het officieuze kampioenschap fietsen een paar honderd mensen met een gewone fiets met terugtraprem 8,5 kilometer over de Oosterscheldekering in Zeeland. Het weer is cruciaal. De organisatie laat het evenement alleen doorgaan als er minstens sprake is van windkracht 7.

(Meer) dan genoeg wind

Over een gebrek aan wind hoeft Stoekenbroek zich voor de zesde editie van het evenement geen zorgen te maken. Zondag trekt naar verwachting storm Ciara over ons land. In de loop van de middag staat er een harde zuidwestenwind. Aan zee gaat het met windkracht 9 echt los. Daarbij komen zware tot zeer zware windstoten voor, in de kustgebieden mogelijk tot 140 kilometer per uur.

De organisator houdt de verwachting naar eigen zeggen goed in de gaten. Als de windkracht boven de windkracht 10 komt, kan het evenement alsnog afgelast worden. Maar hij maakt zich op voorhand geen zorgen. In 2016 waren de omstandigheden vergelijkbaar en toen ging het ook goed, vertelt Stoekenbroek.

Maar zwaar was het toen wel:

2016: NK Tegenwindfietsen in zware storm

"We hebben een keer iemand gehad die een schram op zijn knie had, verder zijn er nooit gewonden geweest. Met tegenwind fiets je heel erg langzaam, dus als je valt, val je niet hard. En we rijden niet in grote groepen dus je komt ook niet in het gedrang terecht."

Stoekenbroek hoopt komende zondag zelf voor de derde keer over de finish te komen. Hij verheugt zich erop. "De wind staat nu knetterend tegen: harder dan dit ga je hem niet tegen krijgen. Dat is precies waar we het voor doen. Het is het NK Tegenwindfietsen, we houden van tegenwind."

Vanwege het weer worden in delen van het land ook maatregelen genomen. Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft voor zondag een aantal georganiseerde wandelingen geschrapt vanwege de verwachte storm. Onder meer een excursie rond de voormalige Duitse luchtmachtbasis Fliegerhorst Deelen uit de Tweede Wereldoorlog gaat om die reden niet door. Het park is wel gewoon open, laat een woordvoerder weten aan Omroep Gelderland.

Er wordt aangeraden eventuele waarschuwingen van het KNMI goed in de gaten te houden. "De bossen bezoeken als het KNMI code oranje afgeeft is niet zo slim. Mensen moeten hun gezonde verstand gebruiken", aldus Staatsbosbeheer. Volgens Natuurmonumenten is bossen afsluiten niet mogelijk, omdat er meestal geen hekken rondom staan. "Maar bij storm is het wel duidelijk wat je niet moet doen."

Sluizen sluiten

Wetterskip Fryslân sluit zondag een aantal sluizen, waardoor de waterstand daalt. Zo kan er meer regenwater worden opgevangen, meldt Omrop Fryslân.

Mogelijk worden er ook afvaarten van de boten naar Terschelling en Vlieland geannuleerd. Daar wordt dit weekend een beslissing over gemaakt.

Code oranje?

Weerplaza raadt aan om losse spullen rond het huis op te ruimen of uit de wind te zetten. En ook bouwbedrijven doen er volgens de weerdienst verstandig aan om bouwplaatsen morgen opgeruimd en windvast achter te laten, zodat de wind geen grip kan krijgen op losse bouwmaterialen.

Het KNMI zal naar verwachting code oranje uitgeven, maar dat gebeurt op zijn vroegst 24 uur van tevoren. Als wordt ingeschat dat de overlast die de storm oplevert erg groot is, kan ook worden opgeschaald naar code rood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl