De Essalam-moskee in Rotterdam kwam in het nieuws door buitenlandse financiering en imams
NOS NieuwsAangepast

Besturen omstreden moskeeën As-Soennah en alFitrah onder ede verhoord

Maandag begint de parlementaire commissie die ongewenste beïnvloeding van moskeeën, islamitische scholen en andere organisaties gaat onderzoeken. "We willen weten hoe we deze beïnvloeding kunnen doorbreken", zegt voorzitter Michel Rog (CDA).

In zes dagen tijd, tussen 10 en 20 februari, worden vertegenwoordigers van moskee-organisaties, onderzoekers en terreurdeskundigen gehoord. Het eerste verhoor is met directeur Schoof van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Moskeeën

In de tweede week worden de besturen van de As-Soennah-moskee in Den Haag en de alFitrah-moskee in Utrecht verhoord. As-Soennah heeft vooraf informatie aangeleverd die de commissie had opgevraagd.

AlFitrah maakte daar bezwaar tegen en wil de commissie geen documenten sturen. De Tweede Kamer begon daar een rechtszaak over en kreeg gelijk. Op 21 februari dient het hoger beroep van de moskee-stichting.

"Maar", zegt commissievoorzitter Rog, "dit ontslaat het bestuur van alFitrah niet van medewerking aan het verhoor." Dat staat gepland voor woensdag 19 februari.

Het bestuur van de Utrechtse alFitrah-moskee vindt dat de commissie buiten zijn bevoegdheden treedt met het opvragen van alle stukken. "De zaak ligt bij het gerechtshof en we willen dat eerst voorleggen aan een hogere rechter", zegt de advocaat van het bestuur in het radioprogramma Nieuws en Co.

Miljoenen euro's

De aanleiding van het onderzoek door de Tweede Kamer is berichtgeving van Nieuwsuur. Daaruit bleek dat zeker dertig islamitische organisaties in Nederland de afgelopen jaren financiering hebben aangevraagd in Golfstaten of daadwerkelijk geld hebben ontvangen uit deze landen.

Het gaat om miljoenen euro's uit Koeweit en Saudi-Arabië. Van dat geld worden onder meer ultraorthodoxe imams ingehuurd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bleek jarenlang in het geheim lijstjes bij te houden over deze geldstromen, gebaseerd op vrijwillig verstrekte informatie van de ambassades van Koeweit en Saudi-Arabië. De Tweede Kamer kreeg deze informatie niet, en besloot daarom tot dit parlementaire onderzoek.

Brandbrief

Vier islamitische organisaties maakten deze week bezwaar tegen de opzet van het onderzoek. In een brandbrief aan Tweede Kamervoorzitter Arib stelden zij dat de onderzoekscommissie ook moet kijken naar buitenlandse geldstromen voor christelijke politieke partijen, kerken en synagoges.

"De brief is een laatste poging om te wijzen op wat er volgens ons fout is aan het onderzoek", zei Abdelhamid Bouzzit, moskeebestuurder van het Islamitisch Centrum Imam Malik in Leiden.

Maar de onderzoekscommissie houdt zich aan het oorspronkelijke plan:

Onderzoek Tweede Kamer buitenlandse financiering moskeeën van start

Onder ede

De verhoren vinden onder ede plaats. De eed wordt afgenomen met de zin "Zo waarlijk helpe mij God Almachtig" en de belofte "Dat verklaar en beloof ik". Moslims die de eed moeten afleggen mogen van de commissie zelf een zin bedenken, bijvoorbeeld: "Zo waarlijk helpe mij Allah Almachtig."

De commissieleden zijn voorzitter Michel Rog (CDA), ondervoorzitter Ronald van Raak (SP), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Aukje de Vries (VVD), Edgar Mulder (PVV), Rutger Schonis (D66), Niels van den Berge (GroenLinks), Chris Stoffer (SGP) en Tunahan Kuzu (Denk).

Ze worden live uitgezonden op tweedekamer.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl