Ook na 'beste dag op de crossfiets' blijft Van der Poels agenda overvol
De kalender van Mathieu van der Poel zit vol rode cirkels. In drie verschillende disciplines wil hij in 2020 de allerbeste zijn; hij jaagt op klassiekerzeges, regenboogtruien en gouden medailles.
Het eerste grote doel van het jaar heeft Van der Poel behaald door zondagmiddag op magistrale wijze wereldkampioen veldrijden te worden. "Ik denk dat dit zijn beste dag op de crossfiets was", zegt manager Christoph Roodhooft.
Daarmee zit zijn veldritseizoen erop, vanaf nu richt Van der Poel zich op de wegkoersen en later gaat het vizier op de mountainbike. Want met één wereldtitel is de 25-jarige veelvraat nog lang niet verzadigd.
Bekijk hier de hoofdpunten uit het programma van Van der Poel:
"Hij is soms zo ambitieus, hij wil alles op hetzelfde moment." Aan manager Christophe Roodhooft de belangrijke taak om Van der Poel zo nu en dan af te remmen. Dat doet ook prestatietrainer Kristof De Kegel.
'Als het maar op hoogte is'
"Mathieu gaat nu een week niks doen. Ik denk dat hij gaat skiën. Hij mocht zelf kiezen waar, als het maar op 1.800 meter of hoger is", zegt De Kegel. Zelfs bij het plannen zijn vakantie wordt aan de topsportprestaties gedacht, want op hoogte neemt het bloed meer zuurstof op en herstelt een renner sneller.
De Kegel: "Ook daarin zijn we aan het nadenken over de volgende stap. Laten we even van dit moment genieten, en dan trekken we de lijn door naar het voorjaar."
Op 19 februari is Van der Poel terug in koers. De Ronde van de Algarve in Zuid-Portugal is zijn eerste wedstrijd op de weg. Hij richt zich op de voorjaarsklassiekers, met name op Strade Bianche, Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.
Alleen De Ronde reed hij eerder, afgelopen jaar. Vooral de Franse kasseienklassieker Parijs-Roubaix is een nieuw avontuur voor Van der Poel. "Hij heeft nog nauwelijks op die kasseien gereden", zegt NOS-commentator Jeroen Koster. "Daar kijkt hij echt naar uit, dat vindt hij spannend."
De vraag is of Van der Poel een week later ook de Amstel Gold Race rijdt. Koster: "Ze weten bij de ploeg nog niet hoe hij reageert op Parijs-Roubaix. Leo van Vliet, koersdirecteur van de Gold Race, wil hem natuurlijk heel graag hebben. Maar of het past?"
Bekijk hier een interview met manager Christoph Roodhooft:
Half april, na de voorjaarsklassiekers, neemt Van der Poel een pauze om zich voor te bereiden op het volgende doel. Of eigenlijk twee doelen: de wereldtitel en olympisch goud op de mountainbike.
"Als hij dat haalt, stopt hij waarschijnlijk op de mountainbike. En het is reëel, vorig jaar al heeft hij een barrière geslecht door wereldbekers te winnen."
'Echt iets bijzonders'
In mei en begin juni zal Van der Poel een aantal wereldbekers rijden, ter voorbereiding op de WK, eind juni in het Zuid-Duitse Albstadt. Een maand later, op maandag 27 juli, strijdt Van der Poel in Tokio om olympisch goud.
"De wereldtitel in Albstadt zou wel iets echt bijzonders zijn", zegt Roodhooft. "En als je wereldkampioen kunt worden, kun je ook olympisch kampioen worden."
Alsof het allemaal nog niet genoeg is, heeft Van der Poel na de Spelen nóg een wens: meedoen aan de Ronde van Spanje. "In 2021 wil hij de Tour rijden", zegt Koster.
"Maar omdat zijn ploeg nog niet weet hoe hij op een grote ronde reageert, doen ze dit jaar graag een soort test in de Vuelta. Probleem is alleen dat de wildcards waarschijnlijk naar Spaanse ploegen gaan."
"Mocht het nu niet lukken, dan doen ze het volgend jaar. Het liefst had Van der Poel de Tour gereden terwijl zijn opa, Raymond Poulidor, nog leefde. Dat kan niet meer. Maar Van der Poel is toch al 25, dus ze willen niet heel lang meer wachten met het rijden van een grote ronde."
Bekijk hier de samenvatting van het WK veldrijden van afgelopen weekeinde: