NOS Wielrennen

Van der Poel kijkt uit naar Sanremo en Roubaix, maar hoofddoel blijft Tokio

Van der Poel hoopt in 2020 op Sanremo en Roubaix, maar hoofddoel is Tokio

Van rood en wit naar donkerblauw. Mathieu van der Poel rijdt sinds 1 januari niet meer voor Corendon-Circus, zijn ploeg heet tegenwoordig Alpecin-Fenix.

Het verandert niets aan het hoofddoel van Van der Poel in 2020, het winnen van olympisch goud op de mountainbike. "Dat is al lang een doel en komt nu dichtbij."

Tot die tijd zal de Sportman van het Jaar 2019 ook veelvuldig op de weg en in het veld rijden. Niets nieuws onder de zon wat dat betreft, het wordt wederom een vol jaar voor Van der Poel.

"Ik rijd nog zes of zeven crossen, met als laatste het WK. En dan ga ik er even tussenuit want het wegseizoen komt er dan alweer aan."

ANP
Mathieu van der Poel naast zijn manager Christoph Roodhooft

Hoe dat programma op de weg er precies uitziet, is nog niet met honderd procent zekerheid te zeggen. Alpecin-Fenix heeft niet de WorldTour-status, maar is een pro-continentale-ploeg. Dat houdt in dat de formatie voor de meeste grote wedstrijden afhankelijk is van een wildcard om te mogen starten.

"Als we die krijgen, komen er een paar koersen bij", zegt Van der Poel, waarmee hij doelt op Strade Bianche en Milaan-Sanremo. "Dat zou iets moeten zijn wat ik aankan. Ik kijk er wel naar uit, het zijn leuke nieuwe dingen."

Daarnaast rijdt Van der Poel ook de Ronde van Vlaanderen, waarin hij in 2019 vierde werd. Of hij ook aan de start staat van de Amstel Gold Race, de koers die hij vorig jaar op buitengewoon spectaculaire wijze won, is nog niet zeker.

Bekijk hier een interview waarin Van der Poel terugblikt op zijn zege in de Gold Race:

Met Van der Poel terug naar Gold Race: 'Krijg er nog kippenvel van'

Ook Parijs-Roubaix staat op het verlanglijstje van Van der Poel. "Ik heb nog niet vaak op die stroken gereden, maar voor de televisie is het een van de mooiste wedstrijden van het seizoen."

Inspraak

De wereldtopper Van der Poel heeft bij Alpecin-Fenix een stevige vinger in de pap. "Ik heb weer wat inspraak gehad, net als vorig jaar. Het zijn heel drukke maanden geweest, veel gedoe over en weer. Maar het is mooi dat het allemaal samenkomt"

Algemeen manager Philip Roodhooft over de nieuwe sponsoren: "Het was zeker nodig. We hebben een geweldig jaar achter de rug, maar er is altijd het besef geweest dat we moesten meegroeien met Mathieu. Ik denk dat dat op deze manier aardig gelukt is."

De ploeg trok sterke renners als Sacha Modolo, Kristian Sbaragli en Petr Vakoc aan om Van der Poel enigszins uit de wind te houden. "Er was meer geld nodig om betere renners te kunnen aantrekken die Mathieu kunnen geven waar hij recht op heeft."

Ik zou hem graag rijden, het is niet zo dat ik hem ga winnen.

Mathieu van der Poel over de Vuelta

Van der Poel zit wat dat betreft in een luxepositie en denkt niet aan een transfer naar een grotere ploeg. "De renner die ik nu ben, is mede gevormd door de ploeg. Drie disciplines combineren is iets wat bij geen enkele andere ploeg had gekund. Dat is ook de verdienste van de ploeg."

Ook de Vuelta?

Op de wensenlijst van de ploeg staat ook het rijden van de Ronde van Spanje, maar de organisatie liet onlangs doorschemeren dat er waarschijnlijk geen ruimte is voor een wildcard voor Alpecin-Fenix. "Ik zou hem graag rijden, maar zo niet... Het is niet zo dat ik hem ga winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl