1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS NieuwsAangepast

Vijftien Nederlanders geëvacueerd uit Wuhan, eerste dode buiten China

Vijftien Nederlanders zijn per vliegtuig vertrokken uit de Chinese stad Wuhan. Ze worden geëvacueerd vanwege het coronavirus en arriveren naar verwachting vanavond in Nederland.

Inmiddels is ook bekend geworden dat er voor het eerst iemand buiten China om het leven is gekomen door het virus. Het gaat om een 44-jarige man uit Wuhan die op de Filipijnen is overleden. Daarmee staat het aantal doden door de uitbraak volgens Chinese staatsmedia op 304.

Afgelopen nacht is het evacuatievliegtuig met Nederlanders en andere EU-burgers vertrokken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat van twee Nederlanders ook de Chinese partner zijn meegekomen.

Sommigen blijven in Wuhan

Het toestel zal in de loop van de dag eerst landen in Frankrijk en daarna in België. Het ministerie verwacht dat de Nederlanders zondagavond terug zijn in Nederland en belooft vanmiddag met meer informatie te komen. Alle passagiers moeten uit voorzorg twee weken in quarantaine. Dat mag onder voorwaarden ook in eigen huis zijn, liet de ambassade al eerder weten.

In de getroffen Chinese provincie Hubei is nu nog een klein aantal Nederlanders. De Nederlandse ambassade heeft ongeveer twintig mensen aangeboden mee te gaan met de evacuatievlucht, maar niet iedereen vindt het nodig om naar Nederland terug te keren.

Student Erik Nijhoff wil niet weg uit Wuhan. In deze video laat hij zien hoe rustig het is in de miljoenenstad:

Op straat in Wuhan: 'Je kan hier normaal gesproken niet lopen'

Bij ruim 14.000 mensen is het coronavirus vastgesteld. Het sterftecijfer is vrij stabiel en ligt iets boven de 2 procent. Daarmee is het virus vooralsnog een stuk minder dodelijk dan bijvoorbeeld SARS. Tijdens de SARS-uitbraak in 2002 en 2003 kwam bijna een op de tien patiënten om het leven.

Inreisverbod

In twintig landen is het nieuwe coronavirus nu opgedoken. Sommige landen hebben extra maatregelen genomen. Zo heeft Nieuw-Zeeland een inreisverbod afgekondigd voor alle reizigers uit China, behalve voor eigen burgers en directe familieleden die het land willen verlaten.

"Omdat er nog te veel onzekerheden zijn over hoe het virus wordt overgedragen, nemen we deze voorzorgsmaatregelen", legde premier Ardern uit. De maatregel zal de komende veertien dagen van kracht zijn, maar wordt om de 48 uur geëvalueerd. Er zijn nog geen besmettingen gemeld in het land.

Australië nam gisteren een soortgelijke maatregel. Dat land zal daarnaast geëvacueerde landgenoten voorlopig op Christmas Island opvangen, 1500 kilometer van het Australische vasteland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl