Allawi op archiefbeeld, in 2016 EPA

Irak krijgt na maanden van politiek gekonkel een nieuwe premier. President Salih heeft Mohammed Tawfiq Allawi naar voren geschoven als opvolger van premier Mahdi, die in november vorig jaar zijn ontslag aanbood. Dat meldt de Iraakse staatstelevisie.

Mahdi stapte eind november op vanwege de aanhoudende, felle protesten in zijn land. In de maanden daarna konden de partijen in het verdeelde Iraakse parlement het maar niet eens worden over zijn opvolger.

Verzoenende woorden

Woensdag drukte president Salih de Iraakse parlementariërs op het hart uiterlijk vandaag met een premierskandidaat te komen, anders zou hij er zelf een kiezen. Uiteindelijk rolde Allawi uit de bus.

Via een videoboodschap op Twitter zei Allawi tegen zijn ontevreden landgenoten dat ze vooral de staat op moesten blijven gaan en dat hij meteen zou opstappen als hij het gevoel had dat hij niet zijn eigen ministers kon kiezen.

In onderstaande tweet spreekt Allawi de Irakezen toe:

Het is alleen de vraag of de verzoenende woorden van Allawi voor rust zullen zorgen in het land. De 66-jarige politicus was in 2006 en tussen 2010 en 2012 minister van Informatie. Betogers zien hem daarom als lid van het establishment dat ze juist willen zien vertrekken. Zo is Allawi de neef van de huidige vicepresident van Irak.

Irakezen gaan al maanden de straat op vanwege de werkloosheid, corruptie en het gebrek aan sociale voorzieningen in het land. De protesten worden hard neergeslagen door ordetroepen. Sinds oktober kwamen er zo'n 500 demonstranten om het leven.

De NOS sprak vorig jaar met vier Irakezen over de onrust in hun land:

Dit is waarom Iraakse demonstranten de straat op gaan

STER reclame