1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Nederland en vijftien andere landen veroordelen 'buitensporig geweld' in Irak

De Nederlandse overheid veroordeelt samen met 15 andere landen het "buitensporige en dodelijk geweld" dat de Iraakse overheid gebruikt tegen vreedzame demonstranten. De andere landen zijn allemaal Europees, op de Verenigde Staten en Canada na.

Sinds oktober wordt er in Irak gedemonstreerd, waarbij zeker 500 doden vielen door hard optreden van de autoriteiten. Gisteren waren er opnieuw zeker honderd gewonden bij demonstraties in Irak. De demonstranten protesteren tegen de Iraakse overheid, de economische problemen en de invloed van buurland Iran.

De Iraakse overheid had beloofd dat er niet meer met scherp geschoten zou worden bij protesten. De ambassadeurs van de zestien landen vragen Irak nu om de vrijheid van vereniging van de demonstranten te respecteren. Ook vragen ze om een geloofwaardig onderzoek naar de toedracht van het doden van demonstranten.

De protesten in Irak zijn al maanden aan de gang. De NOS sprak vier Iraakse demonstranten in Bagdad, hoe kijken zij naar de situatie in het land?

Dit is waarom Iraakse demonstranten de straat op gaan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl