Fransen in een eerdere evacuatievlucht die vanuit Wuhan naar Frankrijk vertrok AFP

Nederlanders die uit de Chinese stad Wuhan worden geëvacueerd, mogen in hun eigen huis in Nederland in quarantaine, op voorwaarde dat hun huis daar geschikt voor is. Dat heeft de ambassade per mail aan hen laten weten.

Aanvankelijk werd er rekening mee gehouden dat de Nederlanders in quarantaine in Frankrijk de incubatietijd van het virus zouden moeten uitzitten. Maar dat is niet nodig, blijkt uit de mail van de ambassade aan de Nederlanders in Wuhan.

Ze komen waarschijnlijk in de nacht van zaterdag op zondag op een Frans vliegtuig naar Europa. De Franse vlucht zou aanvankelijk komende nacht zijn, maar is een dag vertraagd. De Nederlanders moeten zelf naar het vliegveld in Wuhan reizen en allerlei documenten meenemen.

Contract

Als ze eenmaal in Nederland zijn, moeten ze uit voorzorg twee weken in quarantaine. De GGD bepaalt per geval of dat in hun eigen huis kan of dat ze elders worden ondergebracht. De betrokkenen moeten een contract ondertekenen waarin staat dat ze hun huis, of de andere locatie, niet mogen verlaten.

Uit de mail van de ambassade blijkt dat het contract nodig is om evacuatie samen met de Fransen mogelijk te maken. Het RIVM werkt nog aan een protocol waarmee de lokale GGD's moeten gaan werken om de quarantaine praktisch vorm te geven.

Er zijn twintig Nederlanders in de Chinese stad Wuhan waar het nieuwe coronavirus uitbrak. Het is niet bekend hoeveel van hen terug willen. Vijf mensen laten weten dat ze in ieder geval willen blijven in de Chinese stad. Een andere Nederlander meldt dat hij met een andere buitenlandse vlucht het land verlaat.

STER reclame