Japanners keren terug uit China
NOS NieuwsAangepast

Van Australië tot Nederland: zo worden coronavirus-evacués behandeld

Tientallen landen nemen maatregelen tegen verspreiding van het nieuwe coronavirus. Landen die burgers repatriëren uit China proberen hun eigen bevolking te beschermen door geëvacueerden te testen op de ziekte en in quarantaine te plaatsen. Hoe dat precies gaat, verschilt per land.

Allereerst ons eigen land: het blijft onzeker of en wanneer 20 Nederlanders in de provincie Hubei worden geëvacueerd. Wel is duidelijk dat wanneer dat gebeurt, burgers de reis- en verblijfkosten die ze maken tijdens hun periode in quarantaine niet hoeven te betalen.

Wie besmet is met het coronavirus mag trouwens niet mee. Alle mensen die terug willen vliegen, zullen eerst worden getest. Iedereen die terugkeert naar Europa moet eerst twee weken in quarantaine blijven. Waar dat moet gebeuren is nog niet bekend.

Australië

Het is Australië nog niet gelukt om de evacuatie van 600 Australiërs uit Wuhan en de omliggende provincie Hubei te regelen. Zodra er gevlogen mag worden, zullen de geëvacueerden twee weken in een detentiecentrum op Christmas Island in quarantaine moeten.

De leider van het lokale bestuur op Christmas Island, een Australisch territorium ten zuiden van het Indonesische eiland Java, vreest dat zijn gemeenschap daardoor een "leprakolonie" wordt. Maar de Australische regering zegt geen andere plek te hebben waar die 600 mensen heen kunnen.

Verder is er kritiek op de regering omdat de gerepatrieerden mee moeten betalen aan hun vlucht. Per persoon gaat dat minimaal zeshonderd euro kosten.

De evacuatie wordt extra ingewikkeld omdat een vliegtuig met 600 passagiers te groot is om op de landingsbaan van Christmas Island te landen. Waarschijnlijk worden de evacués dus eerst naar Darwin op het Australische vasteland overgebracht, en dan in meerdere kleinere toestellen doorgevlogen naar de quarantaineplaats.

Voor zover bekend zijn twee Australiërs in China besmet met het virus. De regering in Canberra zegt dat Australiërs die zeker of vermoedelijk besmet zijn geraakt niet teruggevlogen zullen worden.

Frankrijk

Frankrijk gaat z'n onderdanen in etappes terughalen uit China. Afgelopen nacht vertrok een eerste militair toestel naar Wuhan, met twintig man medisch personeel aan boord. "Die zullen zo'n 200 Fransen mee terugnemen," zegt minister van Zorg Agnès Buzyn.

Dat zijn mensen die geen ziekteverschijnselen hebben. Eenmaal in Frankrijk moeten ze verplicht allemaal twee weken in isolatie, in verband met de incubatietijd. Waar is ook in Frankrijk nog niet duidelijk.

Ziekenhuis in Bordeaux waar een met corona besmette patient ligt

Vervolgens gaat er ook nog een tweede Franse vliegtuig naar Wuhan om mensen op te halen. Dat kunnen Fransen en ook mensen met een andere nationaliteit zijn.

Mogelijk zullen er op vervolgvluchten ook mensen met symptomen van de ziekte meereizen, die zouden dan bij aankomst in Parijs in quarantaine worden geplaatst.

Momenteel zijn er zes bekende besmettingsgevallen van corona in Frankrijk.

Japan

Er zijn nu twee Japanse repatriëringsvluchten geweest en een derde staat in de planning. Op de eerste vlucht bleken drie van de inzittenden het virus te hebben.

Van de 210 Japanners die vandaag naar Japan terugkeerden zijn er dertien naar ziekenhuizen gebracht omdat ze symptomen van de infectie vertoonden. De anderen zitten tijdelijk in een hotel.

Gerepatrieerde Japanners

Japan kent geen verplichte quarantaine. Twee van de inzittenden in de eerste vlucht besloten rechtstreeks naar huis te gaan zonder te worden getest. Dat kon omdat de Japanse wet niet toestaat dat burgers zo maar tegen hun wil worden getest. Maar drie dagen geleden heeft de overheid een speciale status aan het virus toegekend, waardoor vanaf 7 februari verplichte screening wel van start mag.

In totaal zijn er nu elf mensen in Japan die besmet zijn, onder wie twee die niet in China zijn geweest. Zo'n 300 mensen zitten nog in Wuhan en willen terug naar Japan.

Duitsland

Duitsland bereidt zich voor op de terugkeer van negentig Duitse staatsburgers die nog in de regio Wuhan zijn. Volgens Duitse media staat een militair vliegtuig klaar om hen op te halen, maar wacht het nog op toestemming uit China om te mogen landen. Alleen mensen die bij vertrek gezond ogen, mogen aan boord.

Na aankomst in Duitsland worden ze op de luchtmachtbasis Germersheim twee weken in quarantaine geplaatst. Alle medische voorzieningen zijn daarvoor aanwezig.

Volgens de Duitse krant Bild hebben de meeste getroffen Duitsers in Wuhan een e-mail ontvangen, waarin staat dat ze een deel van de repatriëring zelf moeten betalen. Het zou gaan om een bedrag ter hoogte van een normaal economy class-ticket.

In Duitsland zijn tot nu toe vijf besmettingsgevallen vastgesteld. Ze zijn allen werknemers van een auto-onderdelenbedrijf uit Beieren. Ze zijn waarschijnlijk besmet tijdens een seminar van het bedrijf waarbij ook een persoon uit China aanwezig was. Deze mevrouw bleek bij thuiskomst in haar eigen land het virus te hebben.

De vier Duitse collega's zijn opgenomen in een kliniek in München. Volgens de behandelend arts hebben ze geen last van welk symptoom dan ook. Desondanks zullen ze nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl