EPA

De Verenigde Staten en Japan raden hun burgers alle reizen naar China af, nu de Wereldgezondheidsorganisatie de uitbraak van het Wuhan-virus heeft bestempeld tot een internationale noodsituatie. Duitsland vraagt zijn burgers net als Nederland alleen noodzakelijke reizen naar China te maken en beslist niet naar Wuhan te reizen.

Het aantal besmettingsgevallen is in een week vertienvoudigd. Het aantal doden is in China in een dag met 43 gestegen naar 213. Er zijn nu 9809 mensen besmet en er zijn nog eens ruim 15.000 verdachte gevallen. Van de zieken komt zo'n 2 procent te overlijden.

Voor het eerst is ook iemand in de VS zelf besmet geraakt: de echtgenoot van een vrouw die besmet was geraakt tijdens een reis naar Wuhan.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken roep ook Amerikanen die in China zijn op terug te keren.

Rusland heeft zijn 4185 kilometer lange grens met China gesloten, in navolging van Mongolië en Noord-Korea. Pakistan heeft alle vliegverkeer met China met onmiddellijke ingang stilgelegd. Eerder staakten grote luchtvaartmaatschappijen als Air France en British Airways hun vluchten op China.

China haalt burgers uit Wuhan terug

China heeft vliegtuigen naar Bangkok en Maleisië gestuurd om Chinese burgers die uit Wuhan afkomstig zijn terug te halen. Zij worden volgens een verklaring van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken direct teruggezonden naar Huwan vanwege "praktische moeilijkheden".

In Zuid-Korea arriveerde vanochtend een vliegtuig met 368 Zuid-Koreanen uit Wuhan. Zij werden direct naar twee quarantaine-centra gebracht, waar ze zullen worden geïsoleerd, hoewel geen van hen symptomen van de ziekte vertoonde. Eén Zuid-Koreaan mocht in Wuhan niet aan boord omdat hij koorts had. Achttien Koreanen zijn onmiddellijk na aankomst in Zuid-Korea naar het ziekenhuis gebracht.

Europa

Uit Wuhan vertrok vanochtend een vliegtuig met 83 Britten en 27 andere EU-burgers. Het vliegtuig is gecharterd door het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook zijn inmiddels zo'n 200 Fransen uit Wuhan geëvacueerd. Hun toestel vertrok rond middernacht en landde vanmiddag op een militaire basis bij Marseille. De Fransen zullen worden ondergebracht in een vakantiepark, waar ze twee weken in quarantaine blijven. Geen van hen vertoont overigens verschijnselen van de ziekte.

In Wuhan zijn nu nog zo'n twintig Nederlanders. Die kunnen waarschijnlijk in de nacht van zaterdag op zondag met een Frans toestel naar Europa vliegen.

In Italië zijn de eerste twee gevallen van het coronavirus vastgesteld. De patiënten zijn Chinese toeristen in Rome. Premier Conte heeft gezegd dat uit voorzorg al het vliegverkeer van en naar China wordt stilgelegd. In Europa dook het virus eerder op in Frankrijk, Duitsland en Finland. In Frankrijk is corona-besmetting nu ook vastgesteld bij een arts die een corona-patiënt had behandeld.

STER reclame