In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

'Twee miljard compensatie als kazerne niet naar Zeeland komt'

Zeeland moet twee miljard euro compensatie eisen, als de marinierskazerne niet naar de provincie komt. Dat zegt fractievoorzitter Ton Veraart van D66 in de Provinciale Staten van Zeeland.

Volgens hem is twee miljard een realistische eis. In de berekening gaat hij ervan uit dat de mariniers en hun gezinnen jaarlijks 28 miljoen euro voor de provincie zouden opleveren. Veraart rekent dat bedrag maal veertig, ervan uitgaande dat de marinierskazerne zeker veertig jaar zal worden gebruikt. Dat opgeteld bij de investeringen die Zeeland al deed en de inflatie, doet hem uiteindelijk uitkomen op het miljardenbedrag.

De voorman van de Zeeuwse tak van D66 zegt al over het bedrag te hebben gesproken met zijn partijgenoten in Den Haag.

Sigaar uit eigen doos

Veraart is bang dat Den Haag - als het toch aankomt op compensatie voor de marinierskazerne - Zeeland straks projecten toeschuift die toch al in de pijplijn zaten. Een sigaar uit eigen doos, noemt hij het. "Een goede spoorverbinding tussen Gent en Terneuzen, die moesten we tóch al hebben. Die gaan we niet hierin meetellen", zegt hij tegen Omroep Zeeland.

Ook de kerncentrale zou zo'n voorbeeld zijn. Los van de marinierskazerne zal het Rijk de kerncentrale uiteindelijk een keer van Zeeland moeten overnemen, stelt Veraart. "Dus ook dat is geen compensatie."

Verhuizing

Het kabinet heeft nog geen nieuwe beslissing genomen over de beoogde verhuizing van de marinierskazerne. Vorige week werd bekend dat de kazerne mogelijk toch niet naar Vlissingen verhuist, maar naar Nieuw Milligen bij Apeldoorn. Staatssecretaris Visser heeft maandag met de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen gesproken. Haar "dilemma" is dat de verhuizing te duur is en ze vreest dat veel mariniers zullen vertrekken, omdat ze zich niet in Zeeland willen vestigen.

Advertentie via Ster.nl