NOS NieuwsAangepast

TomTom: automobilist heeft meeste extra reistijd in Leiden

Automobilisten in Leiden hadden vorig jaar de meeste vertraging in het verkeer in Nederland. Dat zegt TomTom in een jaarlijks rapport over de verkeersdrukte in de wereld, de Traffic Index. Gemiddeld had iemand in Leiden 30 procent extra reistijd. In de spits duurden autoritten daar nog langer: weggebruikers deden 18 minuten extra over een rit van een half uur.

Leiden wordt gevolgd door Den Haag (28 procent extra reistijd) en Haarlem en Nijmegen (27 procent). In Amsterdam en Arnhem duurden autoritten 26 procent langer. In de top-10 staan verder Rotterdam, Groningen, Utrecht en Eindhoven.

In 2018 was Den Haag nog de stad met de meeste vertraging in Nederland. Daar nam de reistijd toen toe met 28 procent. Dat percentage is vorig jaar dus gelijk gebleven. In twaalf van de zeventien onderzochte steden is het percentage verkeersopstoppingen juist gestegen, met als grootste stijger Nijmegen. Daar bedroeg de extra reistijd 5 procent, zegt TomTom.

Situatie Nederland valt mee

De toename van de vertraging in Leiden komt mogelijk door werkzaamheden bij het stationsgebied en op de N44 van Leiden naar Den Haag, zegt TomTom. Ook het onderhoud aan verschillende bruggen in Leiden en Leiderdorp kan hebben meegespeeld.

Overigens neemt de Zuid-Hollandse stad met een gemiddeld 30 procent langere reistijd in Europa geen 'toppositie' in. Op de Europese ranglijst staat Leiden als eerste Nederlandse stad op plek 75, wereldwijd op nummer 131.

Moskou is in Europa de stad met de meeste vertraging: daar heeft een automobilist gemiddeld 59 procent meer reistijd, gevolgd door Istanbul (55 procent), Kiev (53 procent), Boekarest (52 procent) en Sint-Petersburg (49 procent). Andere grote steden zoals Parijs (39 procent), Rome (38), Brussel (38) en Londen (38) staan op de plekken 14, 15 en 16 van de Europese ranglijst.

Wereldwijd hebben de meeste automobilisten vertraging in het Indiase Bangalore: de reistijd nam daar toe met gemiddeld 71 procent, net als in de Filipijnse hoofdstad Manila. In de VS is Los Angeles met 42 procent extra reistijd de meest verstopte stad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl