NOS Nieuws

Zomer was veel drukker op de weg, ook files buiten de spits

Automobilisten stonden deze zomer ook buiten de spits steeds vaker in de file. Dat blijkt uit cijfers over juli, augustus en september, bevestigt de ANWB na berichtgeving in De Telegraaf.

De afgelopen zomermaanden nam het aantal opstoppingen op de weg met 20 procent toe vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. "De ochtendspits viel vanwege de vakanties nog wel mee, maar vanaf een uur of 10 begon het echt druk te worden", zegt verkeersspecialist Arnoud Broekhuis van de ANWB. "Dat mondt uit in een enorme drukte overdag, maar ook in de avondspits."

In de krant merkt Broekhuis op dat de drukste periode van het jaar nog moet komen. Doordat het wegennet zo vol zit, kunnen kleine verstoringen bovendien leiden tot grote opstoppingen.

Liever in de file

Om het rustiger op de weg te krijgen, zullen we deels op een andere manier moeten gaan reizen, zegt Broekhuis. "De elektrische fiets is een optie, en meer openbaar vervoer, maar dat is natuurlijk ook erg vol tijdens de spitsuren."

Veel mensen staan liever in de file dan dat ze met een druk ov reizen met vertragingen en onvoorspelbaarheid, zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen in het NOS Radio 1 Journaal. "Dan zit ik in ieder geval in een comfortabele auto en heb ik geen last van anderen, is een redenering die heel veel automobilisten hanteren."

Volgens Tertoolen is er vooral met thuiswerken winst te behalen."Niet iedereen kan dat natuurlijk, maar wie het kan, moet er gewoon voor kiezen om te zeggen: 'nou is het genoeg' en de file te verlaten. Zolang ze dat niet doen, blijven files bestaan en zullen we er echt mee moeten leren leven. Want de zelfrijdende auto is ook geen oplossing, daar ben ik van overtuigd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl