NOS Nieuws

Files worden komende jaren fors langer

Nederlanders moeten zich instellen op meer files en langere reistijden als ze de komende jaren de weg op gaan. Tot 2023 kan het reistijdverlies met 35 procent toenemen, staat in een rapport dat minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volgens het rapport groeit de wegcapaciteit lang niet sterk genoeg om de verwachte groei van het verkeer op te vangen. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid, dat het rapport heeft gemaakt en valt onder het ministerie, verwacht dat er over vijf jaar 10 procent meer wordt gereden dan in het afgelopen jaar.

Miljarden erbij

De filezwaarte neemt al langer toe. Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat er tot 2030 zeker duizend kilometer aan rijstroken bij komt, onder meer op de drukke A2 en A58. Tot 2030 wordt in totaal 19 miljard euro gestoken in nieuwe wegen en de aanpak van knelpunten.

In maart maakte Van Nieuwenhuizen al 100 miljoen euro vrij om spitsstroken om te bouwen tot gewone rijstroken. Ook moeten van het geld bergers worden betaald, die op drukke punten snel kunnen uitrukken na een ongeval.

Hoevelaken

Van Nieuwenhuizen zei vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal dat het probleem is dat grote infrastructurele projecten, zoals het oplossen van de problemen bij knooppunt Hoevelaken, pas na 2023 klaar zijn. "Daar hebben we de komende jaren dus nog niks aan." Ze voegde daaraan toe dat "we veel meer zijn gaan rijden" en dat "we die groei niet kunnen bijbenen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl